Programma

Caroline van der Plas van BBB: ‘Klaar om te strijden voor de boeren’

  1. Nieuwschevron right
  2. Caroline van der Plas van BBB: ‘Klaar om te strijden voor de boeren’

Het was de verrassing van de verkiezingen, een ‘dark horse’ zoals ze zichzelf noemden, waar niemand op wedt maar die uiteindelijk iedereen verbaast: de BoerBurgerBeweging (BBB).

In de speciale exitpoll editie van Op z’n Kop! spreken Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen met voorvrouw Caroline van der Plas, die zich na gisteren mag verzekeren van een Kamerzetel.

'Het is heel bizar'

Woensdagavond iets na 21:00 uur is het feest bij de boeren. De exitpoll peilt 1 zetel voor de BoerBurgerBeweging. Partijleider Caroline van der Plas is in extase: “Het is heel bizar. We hebben het altijd gezegd, we hebben er altijd in geloofd, dat we die ene zetel sowieso zouden halen.” Dat ze de rol van Kamerlid waarschijnlijk in haar eentje moet vervullen, is voor Van der Plas geen probleem. “Ik ga Den Haag het gezonde verstand brengen, al is het in m’n eentje. Je moet klein beginnen en dan verspreidt het zich als een olievlek.”

Platteland naar Den Haag brengen

Met de kersverse partij wil ze het platteland naar Den Haag brengen en boeren een stem geven. En dat is hard nodig, want mensen die protesteren en opkomen voor hun boerenbedrijf worden volgens haar te vaak geframed als ‘agressieve terreurboeren'. “95 procent van de boeren in Nederland is onderdeel van een familiebedrijf, maar er wordt altijd gedaan alsof het cowboys zijn”, aldus Van der Plas, die niet kan wachten om het negatieve beeld bij Randstedelingen en politiek Den Haag recht te zetten.

Om meer begrip te krijgen voor de boeren, denkt Van der Plas onder andere aan het invoeren van een ‘inboeringscursus’, zodat nieuwkomers uit de Randstad leren omgaan met het plattelandsleven. En ja, ook haar 149 Kamercollega’s moeten een week op stage en de stal in!

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!:

#10 - OP Z'N KOP! DE EXITPOLL EDITIE

NPO Luister

Vanaf donderdag 14 januari is Op z'n Kop wekelijks te beluisteren via NPO Radio 2 en de bekende podcastplatformen. Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie