Programma

Arjan Erkel: 'Zoek grenzen lockdown op en maak er wat van'

  1. Nieuwschevron right
  2. Arjan Erkel: 'Zoek grenzen lockdown op en maak er wat van'

Deze week gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in de PowNed-podcast Op z'n Kop! in gesprek met Arjan Erkel, ervaringsdeskundige als het gaat om de tijd doden in gevangenschap.

Het is namelijk bijna negentien jaar geleden dat de voormalig medewerker van Artsen Zonder Grenzen werd ontvoerd in de Russische deelrepubliek Dagestan. Na twintig maanden onder erbarmelijke omstandigheden gevangen te hebben gezeten werd hij op Eerste Paasdag vrijgelaten. En dus heeft hij vast wel wat tips aan iedereen die zich door de huidige lockdown ook gevangen genomen voelt: "Blijf gewoon leuke dingen opzoeken. Die zijn er genoeg. Onze vrijheden zijn dan wel afgenomen, terecht of onterecht, denk aan wat nog wel kan. Ga nieuwe dingen doen. Daarbij zijn je eigen verbeeldingskracht en nieuwsgierigheid heel belangrijk."

'Leven is leuker als je beetje buiten de lijntjes kleurt'

Volgens Erkel moet je er het beste van proberen te maken en daarbij kun je best de grenzen opzoeken en af en toe er overheen gaan: "Het zou ook gek zijn als je honderd procent die regels van de overheid gaat volgen. Je kunt best gezellig buiten barbecuen met wat mensen, je kunt wandelen buiten. Je kunt stiekem een persoon extra thuis uitnodigen. Je moet geen grote feesten gaan geven natuurlijk. Je moet een beetje spelen met de kaders die gelden. Het leven is ook leuker als je een beetje buiten de lijntjes kleurt."

Nut van negatief zijn?

Marianne Zwagerman werpt tegen dat ze voor haar gevoel 'onterecht gevangen' zit: "er worden zoveel onterechte maatregelen genomen. Ik begin daarom iets van agressie te ontwikkelen." Maar Erkel vraagt zich af wat het nou voor zin heeft om negatief te zijn: "Als je nou én thuis niks gaat zitten doen én negatief gaat zijn, dan moet je ook bij jezelf te rade gaan en je afvragen 'waar ben ik nou eigenlijk mee bezig?' Ik weet ook niet of de maatregelen onterecht zijn, ze zijn wel klunzig. Daar waar het zin heeft om tegengas te geven moet je dat ook zeker doen. Maar verder moeten we niet bij de pakken neerzitten. Als jij je opgesloten voelt dan mankeer je zelf ook iets. Zoek de mooie dingen op en vergroot die", zo is hij duidelijk.

Pasen

Tot slot wordt nog even het komend paasweekend besproken. Rick van Velthuysen, die uit een SGP-gemeente komt, voelt zelf niet de behoefte om naar de kerk te gaan. Zwagerman: "We zijn daar als PowNed misschien ook wel niet veilig want Mark Baanders bijvoorbeeld werd op Urk zelfs aangereden."

Luister hieronder naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!:

#12 - OP Z'N KOP! met Arjan Erkel - Op z’n Kop!

NPO Luister

Vanaf donderdag 14 januari is Op z'n Kop wekelijks te beluisteren via NPO Radio 2 en de bekende podcastplatformen. Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: PowNed

Ster advertentie
Ster advertentie