Programma

Wouter van der Goes interviewt de hoofdrolspelers van The Passion 2023

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Wouter van der Goes interviewt de hoofdrolspelers van The Passion 2023

In de haven van Harlingen wordt vanavond het verhaal van de laatste uren van Jezus verteld in The Passion 2023. Wouter van der Goes, die de audiodescriptie verzorgt op NPO Radio 2, blikt met de hoofdrolspelers vooruit op het evenement. Bekijk de interviews hier!

Op Witte Donderdag vertolken Nederlandse acteurs en muzikanten steevast het verhaal van The Passion. Wouter van der Goes interviewde onder anderen Sinan Eroglu over zijn rol als Jezus. Daarnaast ging hij in gesprek met de andere hoofdrolspelers van het evenement. Bekijk die gesprekken hieronder.

Buddy Vedder - Judas

Voor Buddy Vedder, normaal altijd een vriendelijke, vrolijke tv-aanwezigheid, ligt vanavond een hele andere rol weggelegd: die van Judas, de man die Jezus verraadt. "Ik probeer een menselijke kant van hem te laten zien", legt Vedder uit. "Judas wilde ook van betekenis zijn, hij werd niet geboren als een slecht mens."

Voor de acteur is het af en toe nog wel intens om deel uit te maken van een enorme productie als The Passion, maar hij heeft een plek waar hij zich even terug kan trekken. "Mijn hoekje is in een hijskraan. Daarin zit ik en moet ik mijn nummer zingen", legt Vedder uit. "Dus als ik even denk: ik moet een momentje voor mezelf, dan zit ik op een meter of vijftien hoog peentjes te zweten."

Marlijn Weerdenburg - Maria

In eerste instantie werd Marlijn Weerdenburg benaderd om Maria Magdalena te spelen, maar de actrice gaf meteen aan een enorme affiniteit voor Maria te hebben. "Toen mocht ik die spelen", vertelt ze. "Juist die moederrol, ik ben zelf ook moeder, dat zit er helemaal vers in. Het feit dat je dit mag spelen, dat je afscheid moet nemen van je kind, dat is zoiets groots. Als acteur ga je daarvan watertanden."

Ferdi Stofmeel - Petrus

"Ik denk dat dit het grootste tv-spektakel van het jaar is", vertelt Ferdi Stofmeel, opmerkelijk rustig, over The Passion. De acteur kruipt vanavond in de rol van Petrus, een personage waar hij een zekere verbinding mee voelt. "Hij wilde heel belangrijk zijn. Maar op het moment dat Jezus zijn vertrouwen in Petrus uitspreekt, denkt hij: kan ik dit wel?", legt Stofmeel uit. "Dat vind ik een mooie parallel naar mijn eigen leven. Je wilt ertoe doen, belangrijk zijn. Maar als je grote verantwoordelijkheid krijgt, kan dat ook omslaan in paniek."

Hoewel Stofmeel zelf niet zenuwachtig oogt, is er toch een moment in The Passion dat hij het spannendst vindt. "We zingen met z'n drieën - Jezus, Petrus en Judas - een nummer, vlakbij het podium. Dat vind ik wel een heel spannend moment", legt hij uit. "Omdat het ook echt tussen de mensen is. Dat vind ik het wel een extra lading geven."

Thomas van Luyn - Verteller

Cabaretier en acteur Thomas van Luyn is de opvolger van Ruud de Wild als verteller, en probeert die rol zich zoveel mogelijk eigen te maken. "Ik heb de teksten zelf geschreven, het is mijn eigen insteek", legt hij uit. "Die insteek is om zoveel mogelijk op het menselijke te gaan zitten, dat dit echt gebeurd is en dat het geschiedenis is. Dat je het een beetje losmaakt van het religieuze, van hoe betekenisvol het is geworden in de afgelopen millennia."

Daarbij onderstreept Van Luyn het belang om dit verhaal te blijven vertellen. "Het gebeurt nu ook nog", vervolgt hij. "Mensen die opkomen voor iets goeds worden gearresteerd en gemarteld. Dat gebeurt nu in Iran. Als je dat hoort, dan denk je: dit is dus wat er nu gebeurt in de wereld."

Ina Sjerps - Burgemeester van Harlingen

Naast de acteurs gaat Wouter ook in gesprek met Ina Sjerps, burgemeester van Harlingen, de plek waar het tv-spektakel vanavond plaatsvindt. Ze geeft aan dat ze niet veel heeft hoeven doen om The Passion naar Harlingen te krijgen. "De stad doet het zelf", vertelt ze. "Harlingen is verschrikkelijk mooi, weinig mensen lijken dat te weten. Het is een stad die nog bijna helemaal intact is uit de Middeleeuwen en de Renaissance."

Wat Sjerps betreft laat The Passion prachtige plekken van haar stad zien. "We zien de Noorderhaven, met het stadhuis uit de 18e eeuw", vertelt ze. "Aan de andere kant heb je de buitenhaven, de Willemshaven, die een ruig en wat meer industrieel karakter heeft. Ze liggen heel dicht bij elkaar, maar het zijn de verschillende kanten van Harlingen."

The Passion op NPO Radio 2

Op 6 april vanaf 18.00 uur praat Wouter van der Goes met de castleden van The Passion en komen bijzondere muzieknummers voorbij uit de afgelopen edities. Om 20:30 uur is de audiodescriptie live te volgen op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie