Programma
BNNVARA

Vader en zoon bouwen de befaamde pannenkoekenmachine van Buurman & Buurman na

foto: Spijkers met Koppenfoto: Spijkers met Koppen
  1. Nieuwschevron right
  2. Vader en zoon bouwen de befaamde pannenkoekenmachine van Buurman & Buurman na

Zeg je a je to, dan zeg je natuurlijk Buurman & Buurman. In de kinderserie fabriceren de klussende Pat en Mat de ene na de andere legendarische uitvinding. Kun je die bijzondere apparaten en gekke machines ook écht maken, dat vroegen vader Kees en zoon Bram van Dijk zich af. In Spijkers met Koppen demonstreren ze hun bouwwerk.

Buurman & Buurman alleen voor kinderen? Dat zien Kees en Bram heel anders. "Ik denk dat menig mens kinderen neemt om Buurman & Buurman te kunnen kijken", zegt Bram lachend. Gefascineerd kijken vader en zoon naar de bouwwerken die voorbij komen in de wereldberoemde serie. Bij Bram ontstond het idee om het na te bouwen. "Zelf ben ik niet zo handig, maar mijn vader wel en hij heeft een schuur vol zooi."

Eén van de uitvindingen die voorbij komt is de pannenkoekenmachine. Het beslag zit in een zwembadje en via een tuinslang komt het in de pan terecht. De pannenkoek wordt vervolgens door een slim mechanische omgedraaid in de andere pan. Na een grondige analyse van de installatie, gingen Bram en Kees aan de slag. "Ik zag direct mogelijkheden om het te maken", zegt Kees. Binnen anderhalve dag stond het bouwwerk en vliegen de pannenkoeken door de lucht. Inmiddels staat er ook een nieuw project op de planning: in een aflevering maken de twee buurmannen van een droogmolen een draaimolen. "Ik heb al via familie een droogmolen aangeboden gekregen", zegt Kees.

Ben je benieuwd naar het eindresultaat? Bewonder de pannenkoekenmachine in het fragment hieronder.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie