Programma

Ruud de Wild voert diepgaand gesprek met Rob Jetten

  1. Nieuwschevron right
  2. Ruud de Wild voert diepgaand gesprek met Rob Jetten

Ruud heeft een eerlijk gesprek met fractievoorzitter Rob Jetten van D66 over zijn openlijke homoseksualiteit en de strijd tussen zijn politieke leven en zijn privéleven.

Rob Jetten groeit op in een klein dorpje in Brabant. Hij verhuist op 18-jarige leeftijd voor zijn studie naar Nijmegen. Hier rolt hij de gemeenteraad in. De ervaring die hij hier opdoet is essentieel voor zijn latere carrière als fractievoorzitter. Op zijn 31-jarige leeftijd noemen mensen hem vaak te jong voor zijn beroep. Hier is hij het niet mee eens, want de nodige ervaring heeft hij wel: "Mij interesseert leeftijd niet zoveel. Voordat ik in de kamer kwam heb ik ruim zeven jaar in de gemeenteraad van Nijmegen gezeten. Ik denk dat ik het zonder dat lokale niet had kunnen doen."

Rolmodel

Toch is zijn baan als fractievoorzitter anders dan hij verwacht had. Zijn seksuele voorkeur en privéleven werden in het begin meer belicht dan de politieke kant die hij steunt: "In dat eerste jaar was ik er nooit heel bewust mee bezig van 'ik ben kamerlid en ik ben homoseksueel'. Beoordeel me op mijn inhoud en de resultaten die ik boek." Toch ging het over homoseksualiteit en werd Rob een soort rolmodel. "Vaak als ik er op tv openlijk over praat krijg ik mails of berichtjes via social media van zowel jonge, maar ook echt hele oude mensen, die gewoon nog steeds diep in de kast verstopt zitten, omdat ze bang zijn voor de reactie van hun omgeving." Robs openheid over zijn seksuele geaardheid zorgt soms voor wrijving tussen hem en collega's. "Er zijn dus collega's die tegen mij zeggen dat ik minder mens ben, omdat ik een bepaalde levensstijl heb. Zo voelt het dan", aldus Rob. 'Maar waarom pak je die dan niet aan?', vraagt Ruud. "Omdat er anderen zijn die er al op in gaan", reageert Rob.

Politiek vs Privé

Een andere belangrijke kant van politiek is natuurlijk de media. Dit is iets waar Rob ook aan moest wennen: "Fractievoorzitter heb ik echt onderschat toen het begon. Je staat echt 24/7 in de spotlight. Je moet de hele week 'aan' staan. Elk woordje wat je zegt kan potentieel nieuws worden." Ook wordt hij vaker herkend op straat. Dit leidt soms tot leuke momenten, maar soms ook tot minder leuke momenten. Jetten: "Ik ben altijd fractievoorzitter, ook als ik gewoon in de Albert Heijn sta." Hij moet daarom er goed rekening mee houden wat hij doet in zijn privéleven. Dit verschil tussen politiek en privé is iets wat Rob gebruikt om even afstand te nemen van de Haagse bubbel. "De Haagse bubbel bestaat wel echt, dat zijn 150 Kamerleden en 50 journalisten die elkaar de hele dag gek aan het maken zijn. Dan zit ik op vrijdagavond op het terras in Nijmegen en dan hebben wij ons de hele week druk gemaakt over onderwerp x en dan zeggen mijn vrienden: 'Waar was je deze week mee bezig?' en dan denk ik 'Ja dit is wel goed om even te landen'."

Wat vindt Rob Jetten van de bijnamen 'Robot Jetten' en 'Klimaatdrammer'? Hoe gaat hij om met de media en hoe denkt hij over het katholieke geloof? Je hoort het allemaal in de nieuwe 30 MINUTEN RAUW.

HOE TE BELUISTEREN?

Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW. Deze is te beluisteren in de NPO Radio 2-app en via iTunes.

Liever de RSS-feed toevoegen aan je eigen service? Dat kan! Vind de RSS-feed via deze link en voeg hem toe. Fijne RSS readers zijn bijv. Feedly, Netvibes, Newsblur en The Old Reader.

MEER PODCAST VAN NPO RADIO 2

Naast deze podcast van Ruud hebben we ook nog andere toffe podcasts van NPO Radio 2 voor je! Check ze hier allemaal.

DE WILD IN DE MIDDAG

Je hoort De Wild In De Middag elke werkdag van 16:00 tot 18:00 uur met op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie