Programma

Nederlanders weten niet wat te doen na insectenbeet

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders weten niet wat te doen na insectenbeet

Acht op de tien Nederlanders weet niet wat te doen na een insectenbeet of -steek. Gerard bijt zich in het onderwerp vast en belt met Belinda van der Gaag van het Rode Kruis.

Behandeling bij haren eikenprocessierups

De eikenprocessierups houdt Nederland bezig. Van der Gaag: "Je hoeft er niet per se tegenaan te lopen om er last van te hebben. De haartjes kunnen ook door de lucht vervoerd worden. Als je huid daarmee in aanraking komt is dat ontzettend pijnlijk en gaat het irriteren." Acht op de tien Nederlanders weet niet wat hij vervolgens moet doen. Van der Gaag heeft de gouden tip: "Als de haartjes nog in je huid zitten, moet je ze verwijderen met plakband of kleefplijster. Vervolgens moet je de plek spoelen met lauw water."

Vingernagel en bot mes

Veel Nederlanders gaan bij de aanpak van een insectenbeet of -prik fout te werk. Van der Gaag: "Veel mensen denken dat je een angel er met een pincet uit moet trekken, maar dat is niet de juiste manier. Als de angel er nog in zit na een insectenbeet moet je hem wegschrapen. Dat doe je met een vingernagel of de botte kant van een mes. Daarna moet je de plek koelen met koud water."

​Beluister hieronder het hele gesprek uit Ekdom In De Ochtend:

80% van de Nederlanders weet niet wat je moet doen bij een insectenbeet of -prik

Ekdom In De Ochtend
Dj: Gerard Ekdom
Elke werkdag 06:00 - 09:00

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie