Programma

SGP-leider Kees van der Staaij hekelt fanatisme kabinet bij avondklok

  1. Nieuwschevron right
  2. SGP-leider Kees van der Staaij hekelt fanatisme kabinet bij avondklok

We moeten waken voor een tunnelvisie en fanatisme bij het bestrijden van de coronacrisis. Die boodschap geeft SGP-partijleider Kees van der Staaij af in een nieuwe aflevering van de podcast Op z’n Kop!.

Hij hekelt de houding van het kabinet dat het ondanks de uitspraak van de rechter op fanatieke wijze blijft volharden in de avondklok en geen ruimte laat om de maatregel te heroverwegen. Van der Staaij vindt dat het kabinet kritisch moet blijven op zichzelf en het coronabeleid: “Realiseer je dat de maatregelen die je neemt een prijskaartje hebben. Blijf daarom kritisch toetsen of de maatregelen die je neemt in verhouding staan met het doel dat je ermee wil bereiken”, aldus de SGP-voorman in gesprek met podcastduo Zwagerman & Van Velthuysen.

Weinig ruimte

Hij is van mening dat het kabinet te fanatiek vasthoudt aan de avondklok en weinig ruimte laat om de maatregel te heroverwegen. “Soms moet ik weleens denken aan de tegeltjeswijsheid dat een fanaticus de twijfelaar is die een beslissing heeft genomen. Ofwel dat het kabinet heeft geworsteld over de avondklok, vervolgens een keuze maakt en dan is die keuze onvermijdelijk.” Die starre houding roept bij Van der Staaij weerstand op. “Het gaat nog wel steeds over de inperking van onze vrijheidsrechten.” Hij zou het sterker vinden als het kabinet de uitspraak van de rechter aangrijpt om de maatregel opnieuw te bekijken en zich opnieuw te buigen over de proportionaliteit. “Weegt wat je ermee wil bereiken op tegen de schade die je ermee aanricht?”

Luister hieronder naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop:

#6 - OP Z'N KOP! met SGP-leider Kees van der Staaij - Op z’n Kop!

NPO Luister

Vanaf donderdag 14 januari is Op z'n Kop wekelijks te beluisteren via NPO Radio 2 en de bekende podcastplatformen. Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie