Programma

Muhammad Ali (74) overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Muhammad Ali (74) overleden

De Amerikaanse bokser Muhammad Ali is op 74-jarige leeftijd overleden nadat hij jarenlang aan de ziekte van Parkinson leed.

Cassius Clay

Ali wordt op 2 juni in een ziekenhuis in Phoenix, Arizona opgenomen vanwege ademhalingsproblemen en overlijdt een dag later. Hij is één van 's werelds bekendste atleten ooit en wordt op 17 januari 1942 geboren in Louisville, Kentucky, onder de naam Cassius Marcellus Clay. Tijdens zijn leven heeft hij diverse bijnamen, waaronder The Greatest, maar nadat hij zich bekeert tot de islam neemt hij de naam Muhammad Ali aan.

56 keer gewonnen

Op achttienjarige leeftijd wint Muhammad Ali een gouden medialle op de Olympische Spelen in Rome in de categorie boksen voor lichtgewichten. Driemaal wordt hij wereldkampioen boksen in de categorie zwaargewichten. Van de in totaal 61 professionele bokswedstrijden die Ali in zijn leven speelt, verliest hij er slechts vijf. Van de andere 56 worden er 37 gewonnen door een knock-out. In 1984 wordt Parkinson bij hem vastgesteld.

Zangcarrière

Muhammad Ali wordt niet alleen gezien als één van de beste boksers ooit en als een geliefd publiek figuur, in de jaren 60 waagt hij zich ook aan een kortstondige zangcarrière. Onder zijn geboortenaam brengt hij twee singles uit, 'I Am The Greatest' en de Ben E. King-cover 'Stand By Me'. De singles worden in 1963 voorafgegaan door een spokenwordalbum met de titel I Am The Greatest!.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tandbederf

Halverwege de jaren 70 probeert de bokser zijn loopbaan als zanger nieuw leven in te blazen onder zijn nieuwe naam Muhammad Ali. Dat levert een funkalbum op en een handvol singles waarvan de teksten allemaal betrekking hebben op hemzelf. Ook neemt Ali een verhaaltjesalbum voor kinderen op, waarin hij waarschuwt voor tandbederf (The Adventures Of Ali And His Gang Vs. Mr. Tooth Decay, 1976).

Vereeuwigd

Zowel op het hoogtepunt van zijn carrière als daarna wordt Muhammad Ali vereeuwigd in films, strips en liedjes. Zo wordt de bokser bij naam genoemd in liedjes van artiesten als Bob Dylan, Billy Joel, LL Cool J, Tori Amos en Will Smith, die later als Muhammad Ali op het witte doek te zien is. In 2001 bereiken twee liedjes over Ali de hitlijsten: 'World's Greatest' van R. Kelly en 'Muhammad Ali' van Faithless.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie