Programma

Naam Ajax-tegenstander Getafe wordt continu verkeerd uitgesproken

  1. Nieuwschevron right
  2. Naam Ajax-tegenstander Getafe wordt continu verkeerd uitgesproken

Ajax neemt het vanavond in de Europa League op tegen het Spaanse Getafe. Er lijkt alleen een klein probleem te zijn: hoe spreek je die naam goed uit? Gijs schakelt hulp in van de in Spanje gevestigde journalist Edwin Winkels.

Winkels heeft zich de laatste weken verbaasd over alle manieren waarop de naam van Ajax' tegenstander uit de gelijknamige Spaanse voorstad van Madrid wordt uitgesproken. "Diepe ergernis" verzucht hij.

G van gazpacho of van Groningen

Het probleem is als volgt: Veel mensen denken dat Getafe moet worden uitgesproken met de g-klank die ook wordt gebruik in het woord gazpacho of bijvoorbeeld het Engelse good. Maar het is helemaal niet zo ingewikkeld als het op het eerste oog misschien lijkt. "De naam van deze club is zo makkelijk. Je spreekt het gewoon op z'n Nederlands uit. Zoals het geschreven staat. Getafe, met een mooie g", aldus de journalist. Hij begrijpt dan ook niet waarom hij continu de verkeerde uitspraak voorbij hoort komen. "Dan denk ik: 'Waarom gaan al die commentatoren en presentatoren het nou zo moeilijk maken met Getafe. Ik weet dat Spaans moeilijk is, maar dit is juist een hele makkelijke."

Gijs, ook uitgesproken met een mooie Nederlandse g, begrijpt wel dat mensen deze fout maken. "Met sommige woorden die je dan op z'n Nederlands uitspreekt, denk ik: 'Jeetje wat klinkt dit Nederlands. [...] soms is het wel ingewikkeld", aldus Gijs. Maar volgens Edwin maken we het onszelf daarmee veel te ingewikkeld: "De regel is heel eenvoudig in het Spaans. Als er een e of een i achter de g staat dan is het gewoon een g."

Frankie de Jong?

Edwin Winkels houdt zich natuurlijk niet alleen bezig met de uitspraak van de namen van Spaanse voetbalclubs. Hij had gisteren bijvoorbeeld een exclusief interview met Frenkie de Jong, die vorig jaar de overstap maakte van Ajax naar FC Barcelona. Of is het nou Frankie de Jong? Edwin blijkt zelf ook weleens moeite hebben de juiste uitspraak...

Gijs 2.0

Je hoort Gijs Staverman elke werkdag van 12.00 tot 14.00 uur met Gijs 2.0 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie