Programma

Anne Soldaat: ‘Een kater zorgt voor een weemoedige mistigheid en introspectie’

  1. Nieuwschevron right
  2. Anne Soldaat: ‘Een kater zorgt voor een weemoedige mistigheid en introspectie’

Deze week praat Dolf met zanger, gitarist en liedjesschrijver Anne Soldaat in Liedjeslust.

Iedere week schuift er een artiest bij Dolf Jansen aan om te praten over het grote gevoel dat alleen in liedjes gevangen kan worden, maar waar gaan die teksten dan over? Dat is de vraag die Dolf met zijn gast probeert te beantwoorden in de podcast Liedjeslust.

Het valt Dolf bij binnenkomst van Anne Soldaat op dat de meeste artiesten op tijd in de studio zijn, terwijl dat vooroordeel wel hangt aan de beroepsgroep. Ook Anne is, ondanks een fikse treinvertraging op de afgesproken tijd in de studio. “Iemand heeft mij ooit gezegd dat op tijd komen en je teksten leren, de basis is van succes”, aldus Dolf. Anne is ooit iets heel anders geleerd: “Mij is altijd geleerd dat mondhygiëne de basis is voor succes. Elke dag flossen. Dat heb ik altijd in mijn achterhoofd.”

Liedjesschrijver

In de dertig jaar dat Anne actief is als muzikant heeft hij een hoop nummers geschreven en uitgebracht. Toch duurde het een tijd voordat hij zichzelf daadwerkelijk songwriter durfde te noemen. “Ik deed het al heel lang toen iemand tegen mij zei dat ik een liedjesschrijver was. Ik dacht toen nog ‘ach, ga weg’. Maar het duurde alsnog even voordat ik mijzelf in de spiegel kon aankijken en dacht: dit is wat je kan én wat je moet doen!”

Voor Anne is de setting bepalend voor het al dan niet slagen van een schrijfsessie. Zo moet hij alleen zijn en zoekt hij, in tegenstelling tot sommige andere collega’s, geen drukke plekken op om te schrijven. Maar niet alleen de locatie is voor Anne van belang, ook zijn toestand heeft hem in het verleden weleens geholpen bij het schrijven. “Ik lees weleens over schrijvers die best veel kunnen drinken. Als je dronken bent dan kan je natuurlijk niet schrijven. Maar die dag erna, met een kater, wel en dat herken ik ook. Je bent soms misselijk en hebt een houten kop, maar tegelijkertijd is er een soort weemoedige mistigheid en een neiging tot introspectie. Ik weet uit ervaring dat als je in zo’n toestand verkeert er mooie dingen gebeuren.”

Nieuw werk

Anne Soldaats nieuwe plaat Facts & Fears is sinds enkele weken uit. “Het is een album dat raakt aan de huidige tijd”, vertelt Anne. “Met feiten die niet altijd feiten lijken. En angsten die getriggerd worden door dingen die feitelijk misschien niet kloppen.”

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van Liedjeslust:

Liedjeslust

Liedjeslust is voortgekomen uit Afslag Thunder Road. "Het is een grote vreugde om met makers, tekstschrijvers en muzikanten over liedjes en lyrics te spreken. Ik verheug mij de komende weken op gasten als Marike Jager, Blackbird, Jacqueline Govaert en Mr a balladeer", vertelt Dolf. In Liedjeslust neemt een gast zelf drie liedjes mee en vertelt over de teksten en waarom het zo mooi is. Dolf voegt er ook zelf nog een liedje aan toe.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie