Programma

'Love Is The Drug' is volgens Bryan Ferry niks zonder de baslijn

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Love Is The Drug' is volgens Bryan Ferry niks zonder de baslijn

Het nummer van de Britse band Roxy Music stond op plek 26 in de Top 50 Basslines of All Time lijst van Stylus Magazine.

Oorspronkelijk was 'Love Is The Drug' geschreven als instrumentaal stuk van saxofonist van de band Andy Mackay. De tekst werd later toegevoegd door de zanger van de band Bryan Ferry.

Konijnen uit de hoed toveren

"Bryan werkte eindeloos aan nieuwe teksten en zong ze vervolgens aan één stuk door in de studio, als een goochelaar die konijnen uit zijn hoed tovert", vertelt Mackay aan The Mail in 2009. "Het meest opwindende nummer van deze sessie was 'Love Is The Drug'. Het is misschien wel onze best verkochte en meest gecoverde single."

Normaal gesproken werkte Ferry alleen, totdat bandleden als Mackay met ideeën kwamen waar Ferry wel wat mee kon. Hij schreef voornamelijk de tekst en de melodie. Zijn bandleden kwamen vervolgens met de akkoordenreeksen. "Ik deed alles aan om er iets unieks van te maken", vertelt Ferry tegen UNCUT magazine in 2012. "Ik heb veel goede samenwerkingen gehad, vooral met Andy. 'A Song For Europe' en 'Love Is The Drug' sprongen er vaak uit." Ferry kreeg de inspiratie voor de tekst van 'Love Is The Drug' toen hij langs Hyde Park in Londen liep en tegen de bladeren aan het schoppen was.

Iconische baslijn

De baslijn in 'Love Is The Drug' wordt gezien als één van de meest iconische baslijnen in de muziekgeschiedenis. De bassist medeverantwoordelijk voor deze baslijn is John Gustafson. Hij werkte samen met Roxy Music aan drie verschillende albums waarvan Siren de laatste was. Bryan Ferry was een groot fan van zijn werk en hij wilde Gustafon maar al te graag een vast contract aanbieden. Helaas voor Roxy Music weigerde Gustafon dit aanbod om zich te focussen op ruigere muziek. "'Love Is The Drug' zou niks zijn geweest zonder de baslijn. Het bracht het nummer naar een ander niveau", vertelt Ferry aan UNCUT magazine in 2012

Ook artiesten als Nile Rodgers van Chic waren groot fan van de baslijn. In de DVD More Than This: The Story of Roxy Music vertelt Rodgers dat de baslijn de inspiratie was voor het Chic's nummer 'Good Times'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Love Is The Drug' was de allereerste single van Roxy Music's vijfde album Siren. De single piekte op nummer negen in de Nederlandse Single Top 100 in 1976. In het Verenigd Koninkrijk miste het nummer net de toppositie en eindigde hij op de tweede plek. Het nummer wordt vaak geprezen om zijn compositie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Roxy Music staat met 'Love Is The Drug' op plek 1876 in de Top 2000.

Omslagfoto: Screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie