Programma

Mick Fleetwood kan alle kanten op in zijn drumwerk

  1. Nieuwschevron right
  2. Mick Fleetwood kan alle kanten op in zijn drumwerk

In het item Het Gouden Trommelvlies in Het Oor Wil Ook Wat wordt een ode gebracht aan drummers en percussionisten. Dit keer gaat het over Mick Fleetwood.

"Deze drummer heeft misschien wel de bekendste naam van alle drummers ter wereld", vertelt Paul Rabbering. "Je bent je er misschien niet heel erg van bewust, omdat het inmiddels een onderdeel is van de bandnaam."

Wisselende bezettingen

Toen Mick vijftien jaar oud was wilde hij in het Verenigd Koninkrijk blijven om zijn passie te volgen: drummen. In mei 1967 richtte Peter Green samen met Mick Fleetwood de band op die furore zou maken onder de naam Fleetwood Mac. Ook Bluesbreakers-bassist John McVie sloot zich bij de heren aan. De groep kent wisselende bezettingen, want na het vertrek van Green trokken Fleetwood en McVie de muzikanten Christine Perfect en het Amerikaanse duo Stevie Nicks en Lindsey Buckingham aan.

Van rustig naar losgaan

Mick wordt enorm gewaardeerd, omdat hij alle kanten op kan in zijn drumwerk. "Hij kan losgaan, maar ook ingetogen spelen", vertelt Paul. Van rustig en geleidelijk in bijvoorbeeld 'Sara' naar een zeer verslavend drumloopje dat het belangrijkste onderdeel is van het nummer 'Tusk'. Ook in 'Dreams' weet Mick Fleetwood zijn magie toe te voegen. Paul vertelt: "Het nummer zou echt niet compleet zijn zonder de ellende van Stevie Nicks en Lindsey Buckingham, maar ook zeer zeker niet zonder de prachtige drums van Mick Fleetwood."

Luister hieronder naar het hele gesprek:

TikTok

Fleetwood Mac bracht in 1977 'Dreams' uit, waarmee ze een grote hit scoorden. Meer dan veertig jaar later staat het nummer in september 2020 opnieuw in de hitlijsten door een video die viraal ging op TikTok. Mick Fleetwood greep zijn kans en filmde een eigen versie van de TikTok-viral. Niet later volgde ook Stevie Nicks met een video waarin ze haar rollerskates aantrekt en cranberrysap drinkt. Zelfs Dr. Phil ging creatief aan de slag en stapte in een golfwagen om een video op te nemen.

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag van 09:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie