Programma

Henny Vrienten en zoon in documentaire Basmannen

  1. Nieuwschevron right
  2. Henny Vrienten en zoon in documentaire Basmannen

Henny Vrienten en zoon Xander delen de liefde voor de basgitaar. In de documentaire Basmannen gaan de twee op zoek naar de magie van het instrument en de ziel van de muzikant die de bas bedwingt.

Basgitaristen staan in de schaduw, meestal naast de drummer. Ze vallen niemand op, totdat ze stoppen met spelen. Henny Vrienten is een uitzondering op die regel. Hij is de ster van de groep, zijn baspartijen zijn leidend in het geluid van de band en zorgden ervoor dat heel veel tracks een prominente plek kregen in de Nederlandse popgeschiedenis. Zoon Xander is bassist in de band van Jett Rebel. Hij staat achteraan op het podium, naast de drummer. Hij nam wél de basgitaar over van zijn vader, maar verschilt in zijn liefde voor hetzelfde.

In de documentaire Basmannen bezoeken Vrienten & Vrienten oude en jonge Nederlandse bassisten zoals Rinus Gerritsen (71), Herman Deinum (71) en Jasja Offermans (27). Hoe zit het bij hun met de liefde voor het instrument. Is er een verschil tussen de bassist van 'toen' en 'nu'? Eén dingt brengt de generaties in elk geval samen: de basgitaar.

Wat: Het Uur van de Wolf: Vrienten & Vrienten in Basmannen
Waar: NPO 2
​Wanneer: Donderdag 10 januari - 22:40 uur

Uitzending gemist? Geen paniek, want je kunt de documentaire hieronder terugkijken:

Foto omslag: still documentaire

Ster advertentie
Ster advertentie