Programma

Pearl Jam brengt ongecensureerde videoclip van ‘Jeremy’ uit

  1. Nieuwschevron right
  2. Pearl Jam brengt ongecensureerde videoclip van ‘Jeremy’ uit

Pearl Jam heeft de ongecensureerde videoclip van de single 'Jeremy' met fans gedeeld. Bijna 30 jaar nadat de single voor het eerst werd uitgebracht.

De officiële, gecensureerde clip debuteerde in 1992 en won Video Of The Year tijdens de MTV Video Music Awards in 1993, maar de ongecensureerde versie werd nooit beschikbaar gesteld vanwege censuurwetten. Door al het wapengeweld heeft de band nu besloten om de clip alsnog uit te brengen.

Aangepaste versie

"De toename van wapengeweld sinds het debuut van 'Jeremy' is verbluffend", legt de band uit in een verklaring. "We hebben de ongecensureerde versie van de video uitgebracht die in 1992 niet beschikbaar was met censuurwetten op televisie." De clip beschrijft het verhaal van een gepeste tiener, gespeeld door Trevor Wilson, die zichzelf neerschiet voor klasgenoten. In 1992 wijzigt MTV een opname van Wilson die een pistool in zijn mond plaatst, waarbij de bewerkte versie inzoomt zodat het pistool niet kon worden gezien.

George Floyd

"De gebeurtenissen van de afgelopen week hebben het belang van dit probleem onderstreept en herinneren ons eraan dat zwarte Amerikanen tien keer meer kans hebben dan blanke Amerikanen om te sterven door moord door vuurwapens", legt de band uit naar aanleiding van de dood van George Floyd. "We kunnen doden door vuurwapens voorkomen. Of het nu gaat om massale schietpartijen, de dood van wanhoop, wetshandhaving of per ongeluk", aldus Pearl Jam. De band heeft niet alleen de clip gepubliceerd, maar verkoopt nu ook een t-shirt waarbij alle opbrengsten naar organisaties gaat die werken om wapengeweld te voorkomen. Op het t-shirt is de singlecover te zien van 'Jeremy' met daarop een kind dat een wapen probeert te pakken.

Bekijk hieronder de ongecencureerde videoclip van 'Jeremy':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie