Programma
KRO-NCRV

Hoe maakt Phil Rudd van AC/DC zo weinig fouten tijdens het drummen?

foto: YouTube-stillfoto: Youtube-video
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe maakt Phil Rudd van AC/DC zo weinig fouten tijdens het drummen?

In Het Gouden Trommelvlies brengt Emmely de Wilt elke week een ode aan de beste drummers aller tijden. Deze keer staat badboy en levende metronoom Phil Rudd van AC/DC centraal.

Foutloos

Wie aan AC/DC denkt, hoort gelijk het complexe gitaarwerk of de zang. Doordat hier al zoveel aandacht naartoe gaat, was de band voornamelijk opzoek naar een drummer die iedereen op hetzelfde ritme zou houden. Dit is dan ook waar drummer Phil Rudd in 1974 in beeld komt.

Hij is niet van de tierelantijnen tijdens het drummen. Als het aan hem ligt slaat hij alles netjes op de maat: de perfecte tegenhanger voor al het ingewikkelde spel van zijn mede-bandleden. Zijn functie als metronoom, en het feit dat zijn drumspel niet heel moeilijk is, zorgt ervoor dat hij bijna nooit verkeerd speelt. Hoe makkelijker hij het voor zichzelf maakte, hoe minder fouten hij speelde. Zo zorgde hij ervoor dat de band elke keer zo strak klonk.

Reputatie

Helaas was hij niet foutloos in alle aspecten van zijn leven. Na de plotse dood van zanger Bon Scott raakt hij van het pad door drugs en alcohol. Na een agressieve uitbarsting tegen gitarist Malcolm Young in 1983 wordt hij dan ook uit de band gezet. Ongeveer een decennium later wordt hij teruggevraagd. Met de nieuwe drummer veranderde het geluid van de band dusdanig, dat de enige oplossing het terugvragen van Phil was. Uiteindelijk heeft hij tot 2014 deel uitgemaakt van de band.

Luister hieronder de volledige ode van Emmely aan Phil Rudd!

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie