Programma

ME'er Willem was bij rellen in Eindhoven: 'Dit heb ik nog nooit meegemaakt'

  1. Nieuwschevron right
  2. ME'er Willem was bij rellen in Eindhoven: 'Dit heb ik nog nooit meegemaakt'

Het gaat vandaag eigenlijk maar over één ding: de hevige onrust en rellen die Nederland sinds gisteren in hun greep houden. Agent en ME'er Willem de Louw was erbij in Eindhoven: "Dit zijn situaties waarvan je hoopt er nooit in terecht te komen."

Het gaat ruim 24 uur na de heftige confrontatie met de relschoppers goed met Willem. Hoewel het ook voor een gelouterde agent als hij een rare dag is. "Wat ik gisteren heb gezien dat heb ik nog nooit meegemaakt. Dat is echt extreem," vertelt de Brabander. Hij zit al twintig jaar bij de politie en al vijftien jaar bij de ME. Hij is dus gewend aan heftige confrontaties. Toch is hij niet eerder in een situatie als die van gisteren beland. "Het extreme geweld dat werd toegepast in de hele situatie was uitzonderlijk. Ik heb dat nog nooit gezien."

'We zijn allemaal mensen'

De ME'er was aanwezig als chauffeur en zag vanuit zijn bus hoe zijn collega's in de frontlinie door een woedende menigte werden belaagd. Een aanblik die ook een geoefende vakman niet koud laat. "Je bent getraind, maar we zijn ook allemaal mensen. En de meesten van ons zijn ook papa en mama en gaan graag terug naar het eigen gezin", vertelt Willem. "Natuurlijk is het geweld tegen het uniform. Dat snappen we allemaal. Maar daar zit wel een mens achter. En die menselijkheid die raakte ik gisteren kwijt met hetgene dat ik heb gezien. Dat heeft me wel geraakt."

Het is goed mogelijk dat het niet bij de gebeurtenissen van gisteren blijft. Er wordt landelijk rekening gehouden met meer ongeregeldheden en rellen. Ook dan zal Willem weer achter het stuur van zijn bus kruipen. "De pieper staat aan. Als ik nodig ben dan kom ik. We hebben een taak met z'n allen en we staan er altijd voor de mensen die het wel verdienen. We zullen nooit iemand laten vallen", aldus de agent die van mening is dat je altijd het recht hebt om vreedzaam te demonstreren. "Volgens mij moet er ruimte zijn voor vrijheid van meningsuiting, maar niet op deze manier."

Hoe houdt een ME'er zijn familie op de hoogte tijdens zijn werk. En herken je als agent bekende gezichten in de rellende menigte? Luister het hele interview:

Video niet beschikbaar

De Wild in de Middag

Je hoort De Wild in de Middag elke werkdag van 16.00 tot 18.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie