Muzieknieuws
BNNVARA

Roberto Jacketti & the Scooters is terug van weggeweest

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Roberto Jacketti & the Scooters is terug van weggeweest

Halverwege de jaren tachtig waren ze één van de populairste bands van Nederland; Roberto Jacketti & the Scooters. Tussen de Hitkrantposters van Duran Duran, Prince en Wham! hingen ook de kuifkoppies van de vijf mannen aan de muur van menig tiener. Veertig jaar na het gekrijs in de concertzalen trekken de Scooters opnieuw door het land met verhalen en muziek uit de oude doos. In Spijkers met Koppen geven ze een voorproefje.

Verhalen over Roberto Jacketti & the Scooters zijn er genoeg. Zo was hun grootste hit I Save the Day eigenlijk niet voorbestemd om het A-kantje van een single te worden. Erik van der Hoff daarover: "We zaten wat te pielen met een gitaar in de studio van Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer. We speelden een liedje, iets over oorlog, maar als grap. En Willem van Kooten zit in die studio, sigaar in zijn mond en die zegt op een gegeven moment tegen ons, 'dit wordt een single'." En zo geschiedde. Roberto Jacketti werd een groot succes, niet alleen in Nederland, maar ook in West-Duitsland, België, Frankrijk en Italië. Opmerkelijk waren ook optredens in Oost-Duitsland en de Sovjet-Unie, juist tijdens de hoogtijdagen van de Koude Oorlog.

In Oost-Duitsland werd hun optreden gecombineerd met een voorstelling van een klassiek ballet. Op die manier kon een westerse band af en toe optreden. Oost-Duitsers wisten natuurlijk vaak helemaal niet wat de status van een band uit het Westen was. Heel af en toe sijpelden nummers door die via de West-Duitse radio stiekem werden beluisterd.

In de Sovjet-Unie was Roberto Jacketti & the Scooters zelfs de eerste Nederlandse band die optrad. In 1985 werd in Moskou een jeugdfestival georganiseerd waar ook UB40 optrad. Voor Erik een persoonlijke wens die uitkwam "Mijn moeder was Russisch, en toen wij dat bandje begonnen had ik wel eens in interviews gezegd 'het lijkt mij fantastisch, mar onmogelijk om in Rusland te spelen en toen was daar een wereldjeugdfestival en wij werden namens de Nederlandse delegatie uitgenodigd. Toen hebben we drie concerten gegeven." Uiteindelijk nam de band ook nog een videoclip op op het Rode Plein.

Tienermeiden én een bekende fan

Hoe klein de band misschien 'achter' de Muur was, des te groter was de bekendheid in Nederland. Ze gingen van schoolband naar een grote jongensband. Erik: "Toen kwamen daar allemaal meisjes bij van twaalf en dertien, die begonnen te gillen, te schreeuwen, vielen flauw, dat waren dingen die ik vroeger bij Doe Maar zag en toen gebeurde dat ook bij ons."

Niet alleen tienermeiden kwamen op concerten van Roberto Jacketti & the Scooters af, ook zanger Frans Bauer stond graag helemaal vooraan. Gitarist en toetsenist Bart Corver daarover: "Frans Bauer was de enige mannelijk fan die we hadden!" Erik vult aan: "Hij vertelde dat een keer aan mij dat hij als klein jongetje vooraan stond naar ons te kijken. Toen hij achter zich keek, had hij door dat er alleen maar jonge meiden stonden."

Nu staat er een nieuwe theatertour op de planning met de band. Of Frans Bauer bij de nieuwe theatertour nu weer vooraan staat, valt te betwijfelen. Erik en Bart hebben er in ieder geval weer zin in. Bart: "Ik ben er nu wel op een andere manier mee bezig. Toen werd je geleefd, je zat in een soort bubbel. En nu is het gewoon fijn, met vrienden."

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie