Programma
BNNVARA

Wordt het mysterie van Haastrecht na 100 jaar opgelost?

foto: Museum Paulina bisdom van Vliet
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt het mysterie van Haastrecht na 100 jaar opgelost?

In het kleine Zuid-Hollandse dorpje Haastrecht bestaat al honderd jaar een groot mysterie. Toen in 1923 Paulina Bisdom van Vliet het leven liet, bleef een testament vol eisen achter. Waaronder een pakketje dat was na honderd jaar geopend mocht worden. Podcastmaker Lieuwe van Slooten stortte zich op haar verhaal en vertelt in Spijkers met Koppen over zijn zoektocht.

Paulina le Fèvre de Montigny, alias Paulina Bisdom van Vliet, zoals ze in het hele dorp bekend stond, was een vrouw uit hoge kringen. Haar man was de burgemeester van het kleine dorp, net als haar vader en haar opa dat daarvoor waren. Haar vader liet een statig, paleiselijk huis bouwen waar zij met haar man woonde. Lang hebben ze er samen niet van kunnen genieten, want haar man overleed al op jonge leeftijd. Zo bleef Paulina alleen in het huis achter. "In die tijd mocht je als vrouw geen rol bekleden, maar ze bleef achter in het huis", vertelt Lieuwe van Slooten. Toch hadden de inwoners van Heestrecht nog steeds ontzag voor haar en werd ze ook wel de stille burgemeester genoemd.

Ze was een echte weldoener, die veel van haar geld uitdeelde in het dorp. Ook in haar testament liet ze veel van haar eigendommen en vermogen achter aan het dorp. "Ze wilde haar huis openstellen als museum en grond moest naar de lokale vereniging." Maar toch is er bij haar dood nog een laatste mysterie overgebleven. Een pakketje, met de wens om het pas over honderd jaar te openen. "Met haar dood is een stichting in het leven geroepen die al haar wensen zou vervullen. Ook het openen van pakketje."

Een groot mysterie

En nu die periode bijna is verstreken, loopt de spanning in Haastrecht op: wat zit er in het pakketje? Ook voor Lieuwe, geboren en getogen Haastrechtenaar, is het een mysterie dat hem al sinds de basisschool bezighoudt. In zijn podcast 'Het Geheim van Haastrecht' komen meerdere dorpsbewoners aan het woord, en worden de gekste theorieën genoemd. "Er zou een schatkaart in zitten, buitenechtelijke kinderen, of misschien wel een bekentenis van een moord." Al die theorieën waren voor Lieuwe reden om er eens goed in te duiken. Wie was Paulina Bisdom van Vliet, en wat zou er in het pakketje kunnen zitten.

Op 1 juni wordt het pakketje door de stichting Paulina Bisdom van Vliet geopend. Enkele weken later zullen ze publiekelijk bekend maken wat de inhoud is. De podcast ‘Het geheim van Haastrecht’ is te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie