Programma

Frank fluit zich naar de finale van het WK kunstfluiten

  1. Nieuwschevron right
  2. Frank fluit zich naar de finale van het WK kunstfluiten

Met een beetje geluk zijn we volgende week een wereldkampioen rijker, namelijk Frank Oppedijk als kunstfluiter. Wat houdt dat precies in?

In Wout2Day belt Frank met Fluiter Frank die meteen alle verwarring ontneemt over het kunstfluiten: "Wat veel mensen denken is dat je dan vogelgeluidjes gaat maken. Dat is het dus niet. Het is echt het fluiten van een muziekstuk waarbij de lippen als instrument worden gebruikt".

Begonnen met kunstfluiten

Binnen het kunstfluiten zijn er ook verschillende mogelijke muziekstijlen en Frank specialiseert zich in de klassieke melodieuze stukken. Maar hoe kwam hij erbij om dit te gaan doen? Frank: "Ik ben eigenlijk pianist en ik heb ooit opgetreden met de drievoudig wereldkampioen kunstfluiten. Toen is de sport een beetje blijven hangen, want nu treffen we Frank zelf aan in de finale van het WK Kunstfluiten 2020.

Lippenverzorging en oefenen

Als je professioneel kunstfluiter wil worden, moet je je lippen dan ook speciaal verzorgen? Frank vindt dat sommigen wel erg ver gaan, door bijvoorbeeld niet te zoenen of de hele dag lippenbalsem te gebruiken. "Dat doe ik niet, maar ik drink wel water. Dan gaat het fluiten beter."

Om goed te worden in het kunstfluiten moet er ook geoefend worden. Dat doet Frank eigenlijk altijd tijdens het huishouden. Zijn favoriete momenten zijn tijdens het afwassen en als hij in de auto zit.

Ben jij nu wel benieuwd geworden naar Franks talent? Bekijk dan de video hieronder, waarin Frank een stukje fluit.

Wout2Day

Je hoort Wout2Day iedere werkdag tussen 18:00 en 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie