Programma

Waar ligt de grens tussen vrijheid van meningsuiting en discriminatie?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waar ligt de grens tussen vrijheid van meningsuiting en discriminatie?

De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Daar valt ook een verbod op censuur onder. Toch betekent dat niet meteen dat je ook alles mag zeggen. Waar ligt die grens?

Die vraag stelt Ruud de Wild in zijn thema-uitzending over verdraagzaamheid aan Bram Moszkowicz. "Discriminatie daar is een verbod op, in artikel 1 van de grondwet", aldus de voormalig advocaat. "In veel rechtszaken zie je dat die grens door de rechter moet worden bepaald."

Vier kernpunten

Vaak moet er dus een rechter aan te pas komen om te bepalen of de grens is overschreden. Volgens Moszkowicz kijkt deze over het algemeen naar een aantal dingen om te beoordelen of er wordt gediscrimineerd of niet:

  • De exacte inhoud van de uiting.
  • Wie doet de uiting? (een politicus mag over het algemeen meer zeggen dan een burger)
  • In welke context is de uiting gedaan?
  • Wat zijn de gevolgen voor degene die erdoor wordt geraakt.

"Dat zijn vier vaste kernpunten waar de rechter naar kijkt als hij moet vaststellen of de vrijheid van meningsuiting in strijd komt met het verbod op discriminatie", aldus Moszkowicz.

Brug slaan

In de speciale uitzending over verdraagzaamheid wilde Ruud ook onderzoeken hoe we een brug kunnen slaan om de kloof tussen mensen te verkleinen. Voor Bram begint alles bij praten. "Ik heb in mijn praktijk heel veel mensen bijgestaan die, als ze me niet hadden gekend, een bepaalde mening over me gehad vanwege m’n afkomst. En andersom ook", vertelt hij. "Ik ben met Marokkaanse mensen altijd buitengewoon goed door één deur gegaan. Dat is ook omdat je elkaar leert kennen. En als je elkaar leert kennen dan kan je elkaar ook begrijpen. En als je elkaar begrijpt dan komt het niet tot excessen. Dus elkaar leren kennen lijkt mij heel belangrijk."

Luister de complete uitzending hier terug of gebruik de gratis NPO Radio 2 app.

Beluister het hele gesprek met Bram Moszkowicz:

Video niet beschikbaar

De Wild in de Middag

Je hoort De Wild in de Middag elke werkdag van 16:00 tot 18:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie