Programma

U2 gaf Los Angeles een exclusief dakconcert

  1. Nieuwschevron right
  2. U2 gaf Los Angeles een exclusief dakconcert

Op 27 maart 1987 neemt U2 de beroemde videoclip van 'Where The Streets Have No Name' op. Dat doen ze op het dak van een slijterij in Los Angeles.

Duizend toeschouwers

Wanneer U2 van plan is om de videoclip voor 'Where The Streets Have No Name' op te nemen in het centrum van Los Angeles, hoopt de band op veel publiciteit. Dat plan loopt zoals verwacht, wanneer lokale radiostations het dakconcert van tevoren aankondigen en er naar schatting duizend toeschouwers op het optreden afkomen. Ook de politie is snel ter plaatse en sluit snel de stroom af om de veiligheid te bewaren. De band heeft hier rekening mee gehouden en heeft een noodaggregaat op het dak geplaatst.

Voorbereiding

De band is op het ergste voorbereid en houdt rekening met de vele duizenden fans die naar het centrum van de wereldstad afreizen en misschien zelfs het dak bestormen. Het dak van de slijterij waarop U2 optreedt, wordt speciaal voor de gelegenheid verstevigd. Uiteindelijk komt het niet zover. Ook de politie is minder streng dan je zou opmaken uit de beelden in de videoclip, zo erkent de manager van U2 in 2007.

Kom van dat dak af

In totaal speelt U2 acht nummers tijdens het dakconcert in Los Angeles, waarvan vier keer het nummer 'Where The Streets Have No Name'. De beelden voor de videoclip zijn dusdanig versneden dat het lijkt alsof de band alleen dat nummer speelt voor ze van het dak worden gehaald door de politie. Het concept is overigens niet uniek, want The Beatles deden eerder al een soortgelijk optreden. Op 30 januari 1969 hielden zij ook een rooftop concert dat ze gebruikten in hun film Let It Be. Daarover zegt Bono: "We hebben wel vaker ideeën van The Beatles overgenomen." U2 kreeg een Grammy Award voor de videoclip.

Bekijk hieronder de wereldberoemde videoclip voor 'Where The Streets Have No Name':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

'Where The Streets Have No Name' eindigde in 2019 op plek 98 van de Top 2000. De band staat in totaal met maar liefst 27 nummers in de lijst. Hun hoogste notering is 'With Or Without You' op plek 55.

Foto omslag: schermafbeelding

Ster advertentie
Ster advertentie