Programma
BNNVARA

Taalkundige Ton den Boon over woord van het jaar: 'Vrij uniek'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Taalkundige Ton den Boon over woord van het jaar: 'Vrij uniek'

Het woord van het jaar 2022 is dinsdagochtend bekendgemaakt. Woordenboekmaker Ton den Boon licht bij Jan-Willem Start Op toe waarom dit woord is gekozen, en wat er uniek is aan de uitverkiezing van dit jaar.

Na de uitverkiezing van 'prikspijt' (2021), 'anderhalvemetersamenleving' (2020) en 'boomer' (2019) werd dinsdagochtend bekend dat 'klimaatklever', dat verwijst naar de protestacties rond de bescherming van het milieu, is uitverkozen tot het woord van 2022. Ton den Boon van Dikke Van Dale, dat de verkiezing jaarlijks organiseert, vertelt bij Jan-Willem Start Op waar zo'n woord van het jaar aan moet voldoen.

"Het moet in ieder geval in het afgelopen jaar zijn ontstaan, en vaak weerspiegelen die woorden een problematiek waar veel mensen zich mee bezighouden", legt Den Boon uit. "Dat zijn de belangrijkste factoren, en dan is het ook nog prettig als het goed klinkt. Klimaatklever allitereert lekker."

Zelfde als de zuiderburen

Ook in België wordt steevast in december een woord van het jaar verkozen, en in 2022 is het de eerste keer dat onze zuiderburen hetzelfde woord bovenaan de lijst hebben staan. "Dat is vrij uniek", vertelt Den Boon. "We zijn wat dat betreft een beetje naar elkaar toe gegroeid, maar misschien komt het ook doordat het klimaat iedereen zo ontzettend bezighoudt."

Bekijk hieronder het volledige gesprek, waarin Den Boon ook vertelt welke woorden op de tweede en derde plek zijn geëindigd in de lijst.

Video niet beschikbaar

Volg de NPO Radio 2 Top 2000

De beste, leukste en mooiste liedjes ooit hoor je van 25 t/m 31 december in de Top 2000! Je volgt de lijst der lijsten via radio, tv en online. Bekijk de lijst van dit jaar.

>> KLIK HIER OM DE LIJST VAN 2022 TE BEKIJKEN <<

Ster advertentie
Ster advertentie