Programma

Nielson verwerkt rouwproces in zes liedjes

  1. Nieuwschevron right
  2. Nielson verwerkt rouwproces in zes liedjes

Niels Littooij, beter bekend als Nielson, bracht recentelijk zijn EP Grijs uit. In De Kloosteravond duikt hij dieper met Martine in de betekenis achter het gelijknamige nummer.

Afgelopen jaar verloor Niels zijn neef en beste vriend Nathan. Om zijn verdriet te verwerken, dook hij de studio in en schreef hij zes nummers. "Het is eigenlijk een rouwproces in zes liedjes", vertelt Niels aan Martine. Er zit een duidelijk verhaal achter de EP. "Als je verdoving in kleur zou moeten uitdrukken, dan zou dat grijs zijn in mijn ogen. Ik zocht naar een woord dat op dat moment in mijn rouwproces het beste mijn gevoel verwoordde en grijs dekte het meest de lading."

Kleur

Kleuren komen vaker terug in Grijs. "Ik wilde kleuren gebruiken om mijn leven voor dit nare jaar te beschrijven", vervolgt Niels. Hij zingt over slapen onder een blauwe lucht. Het woord 'sliep' geeft aan hoe onbewust hij ervan was hoe blauw de lucht voor zijn rampzalige jaar was. "Eigenlijk beschrijf ik daarmee precies wat geluk is. Je hoeft je niet te beseffen hoe blauw de lucht is. Je beseft je niet als je gelukkig bent hoe groen het gras is waar je over loopt. Dat is precies geluk, je hoeft daar niet over na te denken."

Lees ook: Wat gebeurt er als je rouwt?

Incompleet

Niels gaat verder, maar alles in zijn leven is veranderd. "De lucht wordt nooit meer zo blauw als hij was. Misschien verandert het. Ik denk dat de lucht wel weer blauw wordt, maar zo blauw als hij toen was, wordt hij niet. Ik ben niet meer compleet, er zal altijd een wolkje aan de lucht staan."

Niels vertelt over zijn gebruik van tegenstellingen in het nummer. Luister hieronder het hele fragment:

De Kloosteravond

Je hoort De Kloosteravond elke zondagavond van 22.00 tot 24.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie