Programma

Dit was de uitzending Nederland tegen racisme

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit was de uitzending Nederland tegen racisme

Op zondagavond 12 juli haakte NPO Radio 2 aan bij de gezamenlijke themadag Nederland tegen racisme. Wouter van der Goes en One’sy Muller hebben een thema-uitzending gemaakt met verschillende gasten en luisteraars.

Tijdens de gezamenlijke themadag presenteerden NPO en de omroepen op tv, radio en online tal van programma’s die in het teken stonden van de actuele discussie rondom racisme en andere vormen van uitsluiting. "One'sy en ik praten met mensen die dingen kunnen uitleggen en ervaringen kunnen delen", aldus Wouter aan het begin van de uitzending. "Had ik meteen zin om deze uitzending te maken? Nou, ik moest er wel even over nadenken. Ik vond het best een ding. Ik vind het nog steeds erg spannend en ook ongemakkelijk, want het is een onderwerp waar ontzettend felle meningen bij kunnen horen."

'Het maakt mij soms boos'

"Sinds een paar jaar houdt het onderwerp mij heel erg bezig. En maakt het mij soms boos, omdat ik een witte man ben die zich nooit heeft gerealiseerd dat er een probleem was", vertelt Wouter. "Ik ontdekte ook iets anders. Vrienden, collega’s en zelfs familie liepen met een pijn die ik niet kende. Er was een probleem waarover niet werd gepraat, maar waarover zwarte mensen wel verdriet hadden. En als mensen om wie je geeft verdriet hebben, is het logisch dat je wilt weten wat er aan de hand is."

Eigen mening vormen

"Vanavond krijgen jullie geen meningen. Geen discussie’s voeren. Geen debat. En geen verwijten, want je mag je eigen mening vormen", aldus Wouter over de thema-uitzending Nederland tegen racisme. "We gaan over het onderwerp praten met mensen die er ervaringen en kennis over kunnen delen. En dan kun je zelf je eigen beslissing nemen. En zelf besluiten of jij iets kunt/wilt doen voor jezelf en voor degene die jij lief hebt."

One'sy: "Ik vind het heel spannend, maar het is toch een beetje zoals de afwas en het huishouden. Ik vind het niet leuk, maar het moet wel gebeuren. Mijn motto is toch wel: 'Heal the world'. Het is voor mij ook heel kwetsbaar. Het doet best wel pijn als mensen ontkennen dat er iets aan de hand is wat ik voel en ervaar. Voor mij is het heel duidelijk dat er wel iets aan de hand is. En ik hoop, en ik denk jij ook Wouter, dat na vanavond het ook voor jou iets duidelijker is."

Luister hieronder alle fragmenten terug tijdens de thema-uitzending Nederland tegen racisme:

Wat voor invloed heeft taalgebruik op mensen?

Dr. Ismintha Waldring legt uit wat etnisch profileren en institutioneel racisme is

Hoe zou je racisme moeten straffen?

Wouter en One'sy gaan in gesprek met strafrechtadvocaat Sidney Smeets.

Voormalig hoofdpiet Erik van Muiswinkel legt uit waarom hij anders tegen Zwarte Piet aan is gaan kijken

Hoe voed je kinderen bewust op met kennis over ras, kleur en racisme?

Historicus Astrid Sy vertelt hoe het moderne racisme tot stand is gekomen

Wat kun je doen tegen racisme?

One'sy en Wouter praten met Anne van der Ven. Ze heeft de website Wit Huiswerk aangemaakt en raadt het boek Hallo Witte mensen aan.

Foto omslag: Pixabay

Ster advertentie
Ster advertentie