Programma

Waar moet een winnende performance aan voldoen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waar moet een winnende performance aan voldoen?

In deze aflevering heeft Jeroen Vlaams-commentator van het songfestival Peter van de Veire te gast in de studio. Peter is al meer dan 10 jaar actief als commentator namens België en staat bekend om zijn kritische en soms ook grappige commentaar.

Ook spreken we modeontwerpers Diek Pothoven en Claes Iversen, deze mannen hebben al eerder outfits ontworpen voor Ilse de Lange en dit jaar ook voor de presentatrice Chantal Janzen. Uiteraard is het panel van oud-deelnemers weer aanwezig samen met Nikkie de Jager en Duncan Laurence.

Hoe commentator geworden?

Als commentator bereid Peter zich ook goed voor. Zodra de liedjes worden uitgebracht luistert Peter in zijn auto alle nummers en bekijkt hij de videoclips. Zodra het songfestival begint, weet Peter al enorm veel van de artiesten en heeft hij zijn mening al klaar. Maar hoe is hij eigenlijk commentator geworden? Tijdens het songfestival in 2009-2010 was Peter actief via Twitter en gaf hij zijn mening over de performances van verschillende artiesten. Dit kreeg zoveel aandacht dat Peter uiteindelijk werd gevraagd om voor België het commentaar te verzorgen. “Hoe fijn is het om in het hart van het songfestival te gaan en daar het contact te hebben.” vertelt Peter. “Met Laura Tesoro aan het ontbijt te zitten terwijl de Griekse kandidaat zich druk maakt over het feit dat er geen feta is bij het ontbijt.” Bij het songfestival is ook veel gezelligheid en soms wel eens een feestje. Jan Smit vraagt hem wel eens mee: “Hé Peter ga je niet mee naar de bar?” “Nee Jan, ik ga niet mee naar de bar, ga jij maar.” vertelt Peter lachend. Peter heeft in de ochtend een radioprogramma op de Belgische radio en slaat daarom deze uitstapjes over. “Jan Smit is meestal degene die het ontbijt overslaat en in de voormiddag door de lobby sukkelt met een zonnebril en een espresso.” vertelt Peter.

Wat is de gouden act voor het songfestival?

Voor een performance van maximaal 3 minuten moet je als artiest natuurlijk alles uit deze 3 minuten halen. Hoe pak je dat aan? Mariya Yaremchuk, vertegenwoordigde Oekraïne in 2014 met het nummer ‘Tick-Tock’. Mariya is ook wel bekend met haar optreden met een hamsterwiel en ze vertelt over haar performance: “In eerste instantie werd er voorgesteld om een soort catwalk te doen met allemaal vrouwen.” “Ik vond dit alleen een beetje té meisjesachtig en wilde juist iets totaal anders doen.” Winnares van 2013, Emmelie de Forest vertelde dat ze na haar performance tijdens de puntentelling zo opgewonden was dat ze tegen een ijzeren hek gerend is. Volgens Peter heeft Nederland een aantal goede voorbeelden van een goede combinatie tussen nummer en performance. Toen het nummer van de Common Linnets werd gepresenteerd bij de Wereld Draait Door kreeg het nummer veel kritiek. “In plaats van de artiesten naar het publiek te zetten, werden ze tegenover elkaar gezet met een soort mini autoweg.” De samenhang van performance en het nummer zorgde voor een veel sterker optreden. Deze “kleine geniale ingrepen” maakten volgens Peter het verschil en hebben ervoor gezorgd dat het zo succesvol is geworden. “En toch is de gouden tip die artiesten geven: blijf bij jezelf.” zegt Jeroen. Toch is daar volgens Peter niet alles mee gezegd: “Dat is het gevaarlijke, je creëert een soort tunnelvisie.” Belangrijk is dus dat je moet zorgen dat het niet teveel van het goede wordt.

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van Bureau Eurovisie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Eurovisie

In de vierdelige serie gaat Jeroen Kijk in de Vegte op zoek naar het antwoord op de vraag hoe Nederland vaker het Songfestival zou kunnen winnen. Bureau Eurovisie is vanaf 26 april wekelijks te zien op het YouTubekanaal van NPO Radio 2.

Internationale Songfestival Top 50

De Internationale Songfestival Top 50 zal op de finaledag van het Eurovisie Songfestival op 22 mei worden uitgezonden tussen 12.00 en 16.00 uur onder leiding van Paul en Cielke vanuit Ahoy Rotterdam.

KLIK HIER OM JE STEM UIT TE BRENGEN

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie