Programma
KRO-NCRV

Het glijdende basgeluid van Pearl Jam-bassist Jeff Ament

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het glijdende basgeluid van Pearl Jam-bassist Jeff Ament

Iedere week zet Emmely de Wilt een bassist in het zonnetje in de rubriek De Gouden Snaar. Deze week is de eer aan Jeff Ament, oprichter en bassist van Pearl Jam.

Jeff Allen Ament is inmiddels 60 jaar en je kent hem als bassist van Pearl Jam, de grungeband uit Seattle. Amant was de oudste van een roedel van 6 kinderen en zijn zeer katholieke vader was de burgemeester van Big Sandy, een miniatuurstadje in Montana. Daar was behalve slapen geen bal te doen en er was weinig geld, dus speelde Ament de riffs maar na van bands als The Ramones, Santana, The Clash en The Police.

Ament verhuisde al jong naar Seattle, de stad die in feite is opgetrokken uit muziek. Hij zat in vroege grungebands als Mother Love Bone en Temple of the Dog. Maar in 1990 ontmoetten Amaet en Eddie Vedder elkaar en werd er meteen een band gevormd! Pearl Jam was geboren.

Elastische klanken

En zo werd hij een van de meest creatieve bassisten van een van de grootste bands ter wereld met een totaal eigen stijl: diepe elastische klanken, dik en romig. Altijd hard aan het werk. Ament is een liefhebber van de 12-snarige bas... de fretloze bas. Zeg maar een basgitaar zonder de vakjes op de hals waardoor je de noten minder makkelijk kunt vinden, waardoor dat kenmerkende glijdende geluid ontstaat. Pearl Jams debuutalbum Ten staat er vol mee. De fretloze bas werd daarvoor nog niet in het hardere genre van de rockmuziek gebruikt, maar dat deed onze Ament dus wel. En alsof dat allemaal nog niet genoeg was, maakte Jeff Ament ook nog alle albumhoezen van Pearl Jam. Wat een alleskunner en dus een terechte kandidaat voor De Gouden Snaar!

Video niet beschikbaar

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie