Programma

Sex Pistols shockeren met 'God Save The Queen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Sex Pistols shockeren met 'God Save The Queen'

In 1977 weet de band heel wat los te maken bij mensen met het nummer 'God Save The Queen'.

De Britse punkrockgroep brengt het nummer in 1977 uit op het album Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols. De ophef rondom het nummer met zinnen als: 'God save the queen She ain't no human being / There is no future / In England's dreaming' was enorm.

Rebellie

"Het uitte mijn standpunt over de monarchie in het algemeen en tegen iedereen die zonder verplichting om je verplichtingen smeekt," vertelt leadzanger John Lydon aan Rolling Stone. "Dat is onaanvaardbaar voor mij. Je moet het recht verdienen om een beroep te doen op mijn vriendschap en mijn loyaliteit." Hoewel het nummer kort voor het zilveren jubileum van koningin Elizabeth wordt uitgebracht geeft drummer Paul Cook later aan dat dit niet specifiek voor het jubileum van de koningin is geschreven: "We wisten het toen nog niet. Het was geen poging om iedereen te shockeren." Zanger Lydon voegt toe: "Je schrijft 'God Save The Queen' niet, omdat je een hekel hebt aan het Engelse volk. Je schrijft zo'n nummer omdat je van ze houdt en je het zat bent dat ze slecht worden behandeld."

Geschreven aan de keukentafel

John Lydon, ook bekend als Johnny Rotten, heeft het nummer al in zijn hoofd lang voordat hij begint met Sex Pistols. In een interview met Daniel Rachel geeft hij aan: "Ik moest destijds werken op bouwplaatsen om geld te verdienen om mijn opleiding te blijven volgen en toch moest ik enorm veel belasting betalen. 'Waarom betaal ik voor die dwaze koe die niets aan mij kon geven?', dacht ik. De Sex Pistols kwamen vervolgens op mijn pad en in slechts één ochtend schreef ik het in één keer aan de keukentafel van mama en papa." Een maand nadat het nummer wordt uitgebracht worden sommige leden van de band aangevallen door mannen die de Britse monarchie steunen. De hand van Johnny Rotten is hierdoor permanent beschadigd.

Quote

Je moet het recht verdienen om een beroep te doen op mijn vriendschap en mijn loyaliteit

zanger John Lydon

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

De Sex Pistols stonden in 2019 met twee noteringen in de Top 2000. 'God Save The Queen' op plek 1537 en 'Anarchy In The U.K.' op 1887.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie