Programma
KRO-NCRV

De Gouden Snaar van Red Hot Chili Peppers-bassist Flea

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar van Red Hot Chili Peppers-bassist Flea

Afgelopen week is Het Oor Wil Ook Wat wederom de muzikale catacomben ingedoken om te speuren naar de crème de la crème op het gebied van bassisten. Daar stuitten ze al snel Flea van Red Hot Chilli Peppers, die natuurlijk niet mag ontbreken in De Gouden Snaar!

Michael Peter Balzary, ook wel bekend als Flea, van Red Hot Chili Peppers groeide op in Melbourne, Australië. Op vierjarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar New York. Het huwelijk van zijn ouders overleefde de reis alleen niet en zij gingen kort nadat ze in Amerika kwamen wonen uit elkaar. Zijn moeder hertrouwde al snel weer, met een jazzmuzikant. De kleine Flea raakte in de ban van de jazzmuziek van zijn stiefvader en niet veel later ging hij op trompetles.

Een aantal jaren later op de middelbare school raakte Flea goed bevriend met Anthony Kiedis, de man die uiteindelijk de zanger van Red Hot Chili Peppers zou worden. Iets daarna liepen zij samen Hillel Slovak tegen het lijf. Met zijn drieën trokken ze op en maakten ze samen muziek. Hillel was in tegenstelling tot Flea, die toen alleen nog maar bezig was met jazzmuziek, veel meer van de rock-'n-roll. Het was dan ook Hillel die Flea kennis liet maken met de basgitaar en hem zijn eerste loopjes leerde. Na een poosje werd ook Jack Irons toegevoegd aan het vriendengroepje en samen begonnen zij de band genaamd Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem. Na vele omzwervingen ontstond uiteindelijk de huidige band, Red Hot Chili Peppers.

Californication

Flea werd sterk beïnvloed door elektronische muziek tijdens het schrijven en opnemen van Californication uit 1999. Hij probeerde dit na te bootsen bij het schrijven van zijn baslijnen voor het album. Californication werd uiteindelijk in minder dat twee weken opgenomen. Het album ontving overweldigend positieve kritieken en wereldwijd werden er maar liefst vijftien miljoen exemplaren verkocht.

Adamskostuum

Flea staat erom bekend dat hij soms wel heel weinig kleren aanheeft. Dit deed hij onder andere in 1999 toen de Peppers speelden op Woodstock en hij volledig naakt op het podium stond, iets wat hij opnieuw deed op het Reading en Leeds Festivals hetzelfde jaar, evenals tijdens andere Californication-tourconcerten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Benieuwd naar het hele fragment van De Gouden Snaar? Beluister hem hieronder!

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie