Programma

Studenten maken auto van afval: 'Wat je ongesorteerd thuis weggooit zit er ook in'

  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten maken auto van afval: 'Wat je ongesorteerd thuis weggooit zit er ook in'

Afgelopen anderhalf jaar hebben 22 studenten gewerkt aan een auto van afval, 'Luca'. Projectmanager Lisa van Etten vertelt er meer over in Wout2day.

Een auto van gerecycled materiaal en afval, dat klinkt bijzonder in de oren. Studenten van de TU Eindhoven kregen dit voor elkaar. Projectmanager Lisa van Etten heeft hier hard aan meegewerkt en Wouter belt haar op.

Van PET-flessen tot televisies

Lisa geeft een kort maar krachtige omschrijving hoe de auto eruit ziet: "Het is een sportief wagentje, super fel geel en elektrisch." De fel gele kleur bestaat uit afval uit de oceaan, samengeperst met PET-flessen en vlasvezels. Zelfs de ruiten en het interieur zijn gerecycled. Maar welke materialen worden er nog meer gebruikt? "In principe halen we het afval van de bedrijven die het al produceren. Maar ook afval wat je ongesorteerd in je prullenbak thuis wel eens weggooit, dat zit er ook in", aldus Lisa. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed, televisies en keukenapparatuur.

'Je voelt je net de koningin'

Helaas mogen ze er nog niet mee de weg op, maar een proefritje zal er vast in hebben gezeten. "Jazeker, duh! Ik wilde er natuurlijk zelf ook even in rijden en van genieten. Het blijft heerlijk dat je in je eigen autootje die je met het team hebt gebouwd even kan rondrijden. Het voelt heerlijk, je voelt je net de koningin", vertelt Lisa enthousiast. Wel gaan ze proberen een kenteken te kunnen krijgen, zodat ze er toch officeel de weg mee op mogen. Wouter vraagt zich af of deze auto de nieuwe toekomst is. Dat hoopt Lisa natuurlijk wel, maar niet alleen vindt ze het belangrijk dat er in de auto-industrie iets veranderd, ze hoopt ook op verandering in andere industrieën.

Niemand minder dan astronaut Andre Kuipers heeft de auto ‘Luca’ onthuld. Benieuwd hoe ze aan de naam zijn gekomen? Je hoort het hieronder:

Video niet beschikbaar

Wout2day

Je hoort Wout2day iedere maandag tot en met donderdag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie