Soms kan een zoete inval leiden tot een geniale vondst. De theremin was aanvankelijk bedoeld als afstandssensor, maar bleek 'n uniek muziekinstrument.
Een demonstratie
De Russische uitvinder Lev Sergejevitsj Termen, beter bekend als Léon Theremin, overlijdt op 3 november 1993 op 97-jarige leeftijd. Temidden van de Russische Burgeroorlog is Theremin bezig met het ontwikkelen van sensoren met geluidsgolven voor de overheid. In oktober 1920 leidt dit tot de uitvinding van de theremin, die hij hier zelf demonstreert:
Naar de States
In 1928 patenteert Theremin zijn uitvinding, die aanvankelijk etherfoon heet, in de VS. Een jaar later verwerft platenmaatschappij RCA de productierechten en de theremin wordt het eerste elektronische muziekinstrument dat op grote schaal geproduceerd wordt (als theremonvox). Clara Rockmore is de eerste beroemde thereminbespeler.
Net als in de film
Al vanaf de jaren 30 wordt de theremin gebruikt als muzikale omlijsting van enge of mysterieuze scènes in bioscoopfilms, voor het eerst in de Russische film Odna (1931). De Hongaarse componist Miklós Rózsa introduceert de theremin na de oorlog in Hollywood. De Franse elektronicapionier Jean Michel Jarre gebruikt de theremin vaak live.
Goede vibraties
Het meest bekende gebruik van de theremin in de popmuziek is in 'Good Vibrations' van The Beach Boys, uit oktober 1966. De theremin die je in deze popklassieker hoort, is een zogenaamde electro-theremin, bespeeld en ontwikkeld door trombonist Paul Tanner.
Hoor je 'm?
Drie maanden nadat 'Good Vibrations' van The Beach Boys verschijnt, komt het Rolling Stones-album Between The Buttons uit. Brian Jones bespeelt de theremin op het nummer 'Please Go Home', al moet je goed luisteren om 'm te herkennen.
Best wel stoer
Vanaf dat moment gebruiken ook stoere rockers de theremin. Jimmy Page gebruikt het instrument regelmatig live tijdens optredens van Led Zeppelin. Hier speelt hij een thereminsolo in het nummer 'Whole Lotta Love', tijdens een concert in 1975.
In plaats van Miley
Misschien ken je de groep van zijn samenwerkingen met zangeres Miley Cyrus, maar de psychedelische band The Flaming Lips is al ruim twee decennia bezig. De meest succesvolle single van de groep is het het jaren 90-radiohitje 'Race For The Prize', inclusief theremin.
Mocht je geen van deze nummers ooit gehoord hebben, dan herken je het instrument misschien uit de sitcom The Big Bang Theory, waarin Sheldon er eentje bespeelt.