Programma

Ode aan de doden

  1. Nieuwschevron right
  2. Ode aan de doden

Je zou het soms niet zeggen, maar popmuzikanten zijn ook maar mensen. Het overtuigendste bewijs daarvan is hun sterfelijkheid.

Legendes

Bij leven mogen ze 'larger than life' zijn, ook voor halfgoden als Madonna, Bono of Bruce luidt eens de bel voor de laatste ronde. Maar wie er ook gaat, het is altijd te vroeg. Ook dit jaar moesten we noodgedwongen afscheid nemen van een lange reeks onfortuinlijke artiesten, onder wie niet de minsten. Zo was 2014 nog geen drie dagen oud, of de muziekwereld moest het al stellen zonder zanger Phil Everly, de jongste van de twee Everly Brothers, die op 74-jarige leeftijd aan een longziekte bezweek.

Drie weken later volgde folkzanger en –gitarist Pete Seeger, al bij leven een legende. Niet terug te vinden in de Top 2000, maar zonder Seeger was Bob Dylan gewoon Robert Zimmerman gebleven, om maar wat te noemen. Seeger werd 94 en was daarmee de oudste van hen die ons het afgelopen jaar ontvielen. De rest was grosso modo zo’n twintig tot dertig jaar jonger, maar daarmee nog niet jong.

Club van 60+

Waar de pophelden vroeger regelmatig voor hun dertigste het loodje legden, vaker wel dan niet als slachtoffer van overdadig drugsgebruik, daar vloeien ze nu op natuurlijke wijze af – door ouderdom en ouderdomskwalen. Ziektes als kanker, hartkwalen en beroertes, of anders wel versleten andere organen deden hun verwoestende werk bij grootheden als rockzanger Joe Cocker (70), bluesgitarist Johnny Winter (70), soulzanger Bobby Womack (70) en songschrijver Gerry Goffin (75), maar ook bij one hit wonders Lynsey De Paul (64) en Alvin Stardust (72) en onmisbare sidemen als gitarist Dick Wagner (71, o.a. Lou Reed en Alice Cooper), bassist Rick Rosas (65, o.a. Neil Young) en saxofonist Bobby Keys (70, o.a. The Rolling Stones).

Pioniers

Housepionier Frankie Knuckles (59) werd een reeks diabetescomplicaties fataal, en een algeheel orgaanfalen tekende het doodvonnis van Gorki-zanger Luc De Vos (52), om wie heel België als één land rouwde. Of zijn einde ook het einde van de band is, zal de tijd leren. Feit is dat veel bands het verlies van hun gezichtsbepalende frontman niet te boven komen. Andersom lijkt het voor protopunkrocker Iggy Pop en zijn fans geen probleem dat van zijn Stooges naast hemzelf geen enkel origineel lid meer in leven is, nadat in maart drummer Scott Asheton (64) het tijdelijke met het eeuwige verwisselde.

Einde van een tijdperk

Eventuele reünies van The Cats, Cream, Small Faces en de originele Wild Romance (die van Herman Brood) zullen echter nooit meer hetzelfde zijn na het overlijden van respectievelijk zanger/gitarist Cees Veerman (70), bassist/zanger Jack Bruce (71), toetsenist Ian McLagan (69) en drummer Cees ‘Ani’ Meerman (64). De hardste klap was wat dat betreft voor de Ramones, van wie met het verscheiden van drummer Tommy Ramone (65) de oorspronkelijke line-up geheel is uitgestorven. Daarmee genieten de Amerikaanse punkpioniers de dubieuze eer de eerste band uit het post-rock-’n-roll-tijdperk te zijn waarbij dat het geval is. The end of an era.

Tot slot, in de sector niet bejaard, wel hartverscheurend: de jonge dj Tim Nieburg, slachtoffer van de ramp met de MH17.

Volg Top 2000:

Ster advertentie
Ster advertentie