Programma

De muze van Van Morrison

  1. Nieuwschevron right
  2. De muze van Van Morrison

Muzes inspireren artiesten tot het maken van prachtige liedjes. Janet Rigsbee was de inspiratiebron voor een aantal van Van Morrisons beste albums.

Janet Planet

Wie het heeft over de muzikale mijlpalen van Van Morrison, komt meestal uit bij de albums Astral Weeks, Moondance en Tupelo Honey. Veel van de liedjes op die platen, alsmede Van The Mans debuutsingle 'Brown Eyed Girl', gaan over Rigsbee, die door de zanger liefkozend Janet Planet werd genoemd.

Zwaar verliefd

"Er was één meisje en daar draaide zijn hele leven om", weet Rob Stenders. Dat hoor je ook wel in een nummer als 'Crazy Love', dat in 1970 enkel in Nederland een single is. Op de hoes zien we Janets hoofd op de schouder van Morrison rusten. In het buitenland is het de B-kant van 'Come Running'.

Prinses op het witte paard

Janet Planet is prominent te zien op de hoesfoto van het album Tupelo Honey, op de rug van een wit paard, met Van ernaast. De eerste single van het album, 'Wild Night', bereikt in november 1971 de 24e positie in de hitlijst van de Nationale Hitparade.

Zo vader, zo dochter

Van en Janet krijgen in 1970 dochter, Shana Morrison, die in de voetsporen van haar vader is getreden. Tussen 1999 en 2010 brengtt ze vijf albums uit en ze staat regelmatig met haar pa op de planken.

Verstikkend

"Natuurlijk ging het weer niet goed", voegt Rob Stenders toe aan zijn muziekles bij Bureau Kijk In De Vegte over de muze van Morrison. Volgens Stenders was Van Morrison op een gegeven moment iets teveel bezig met zijn rijkdom en zijn status, wat verstikkend was voor Janet.

In de rij bij de kassa

De romance wordt achteraf door Janet beschreven als een luchtkasteel dat in rook opging. "Elke keer als 'Brown Eyed Girl' ingestart wordt als ik in de supermarkt sta, laat ik de boodschappen ter plekke uit mijn klauwen vallen", zou ze gezegd hebben, aldus Rob Stenders.

Ster advertentie
Ster advertentie