Programma

Nieuwe snelheid heeft niet alleen gevolgen voor bestuurders

  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe snelheid heeft niet alleen gevolgen voor bestuurders

Het belletje van de overheid moet nog komen, maar de Nederlandse fabrikant van verkeersborden is al druk in de weer met verkeersborden voor 100 km/u.

De regering is het eens over nieuwe stikstofmaatregelen, en daar is de verlaging van de verkeerssnelheid er één van. Het kabinet wil de snelheid op snelwegen overdag verlagen naar 100 kilometer per uur. Je denkt dan waarschijnlijk aan alle gevolgen voor bestuurders, maar zij zijn niet de enige die verandering zullen merken van deze beslissing. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met alle oude verkeersborden? Frank vraagt het aan de Nederlandse fabrikant van verkeersborden.

Nog geen belletje

Manager van Visser Print & Sign, Jasper Zwarts, legt uit dat ze al druk bezig zijn met de voorbereidingen: "We zagen het eigenlijk al een klein beetje aankomen. We hebben dus wel wat voorbereidingen getroffen." De overheid heeft echter nog niet gebeld. Het is dus nog niet zeker hoe alle borden er uit komen te zien.

"We leggen een voorraad aan. We zijn nog niet gebeld, maar het ligt in de lijn der verwachting dat dit morgen gaat gebeuren. En het is nog even de vraag hoe het precies uitgevoerd moet worden. Dat het borden worden met '100', dat is duidelijk. Maar je mag tussen 19:00 en 6:00 nog wel 130 kilometer per uur rijden, dus dat moet je wel goed aangeven aan de weggebruiker", aldus Zwarts.

Overplakken

Is het dan niet makkelijker om gewoon de sticker met 130 eraf te krabben, en er 100 op te plakken? Dit zou waarschijnlijk ook een stuk goedkoper zijn. Hier staat de verkeersbordenfabrikant positief tegenover: "Die sticker gaat er waarschijnlijk niet zomaar af, omdat de meeste borden bedrukt zijn. [..] Maar dat is op zich helemaal geen probleem. Want je kunt ze, als die borden nog goed zijn, prima overplakken. Dat zou mijn voorkeur hebben en ik denk ook wel dat we daarnaartoe gaan."

Hoe dan ook, het zal een flinke klus worden om al deze borden aan te passen. Verder in het gesprek spreekt Frank nog met Jasper over de termijn waarop de borden veranderd moeten worden en de problemen in de bouw. Benieuwd? Beluister het hele fragment hieronder:

100 op de snelweg? De Nederlandse fabrikant van verkeersborden is er al druk mee!

Wout2day

Wout2day hoor je op maandag tot en met donderdag tussen 18:00 en 20:00.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie