Programma

Portugal wint Songfestival 2017

  1. Nieuwschevron right
  2. Portugal wint Songfestival 2017

De winnaar van het 62e Eurovisie Songfestival is Portugal.

De eerste keer

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Portugal het Eurovisie Songfestival wint. Salvador Sobral strijkt de winst op met zijn liedje 'Amar Pelos Dois'. Portugal heeft een lange historie op het Songfestival, die teruggaat tot 1964. Toch kwam de Zuid-Europese land nooit hoger dan nummer 6. Dat was met 'O Meu Coração Não Tem Cor' van Lúcia Moniz uit 1996, tevens de laatste top 10-notering voor Portugal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elfde plek

De Nederlandse inzending van dit jaar was de meidengroep OG3NE, die met hun liedje 'Lights And Shadows' op de elfde plek eindigden. Dat is net zo hoog als Douwe Bob vorig jaar met 'Slow Down'. Het is de vierde keer in vijf jaar tijd dat Nederland de finale behaalde, nadat de Nederlandse inzendingen tien jaar lang niet voorbij de halve finales kwamen. De laatste Eurovisie-winst van Nederland was in 1975.

Helemaal onderaan

Dit jaar deden er in totaal 42 landen mee aan het Eurovisie Songfestival, even veel als in 2016. Eigenlijk zouden dat er 43 zijn, maar Rusland haakte af na een hoog opgelopen ruzie met Oekraïne. Duitsland en Spanje eindigden helemaal onderaan in de finale van het liedjesconcour. Dat is opvallend omdat zij tot de 'grote vijf' behoren, de landen die ieder jaar automatisch in de finale staan. Dit vanwege hun grote finanicële bijdrage aan de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Songfestival.

Ster advertentie
Ster advertentie