Programma

Arda Kaya was een van de eerste journalisten in rampgebied Turkije: 'De hel van dichtbij'

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Arda Kaya was een van de eerste journalisten in rampgebied Turkije: 'De hel van dichtbij'

AD-journalist Arda Kaya was als een van de eerste journalisten aanwezig in het rampgebied Hatay. Tijdens de Nationale Actiedag voor Giro555 vertelt Kaya welke indruk de nasleep van de aardbeving in Syrië en Turkije op hem maakte.

"Het was echt het moeilijkste wat ik ooit heb gemaakt", vertelt Kaya voor de microfoon van Stefan Stasse. "Ik ben natuurlijk Turks, dus ik heb een band met het land en ik versta alles wat daar wordt gezegd. Dat was de hel van dichtbij zien. Er liggen lijken op straat, er zijn mensen in totale paniek die naar de grond gaan omdat ze niet weten wat ze moeten doen. En ik had op dat moment totaal geen filter waar ik op kon inspelen als journalist."

'Ze klampen zich aan je vast'

Arda Kaya was een van de eerste journalisten in Hatay en arriveerde er zelfs voor de meeste hulpverleners het rampgebied hadden bereikt. "Op dat moment klampen ze zich aan je vast: 'Help met graven, help met zoeken.' Dan stort je eigen wereld ook in, omdat het zo bizar is om mee te maken. Er is verder niemand en toen werd van ons verwacht dat we zouden helpen, maar je bent daar als journalist. Dat kan niet. Dan voel je echt heel veel machteloosheid."

Arda Kaya was een van de eerste journalisten in rampgebied Turkije

Video niet beschikbaar

Nooit meer een thuis

"We waren bij het tentenkamp van een buurt, daar waren alle buurtgenoten bij elkaar gekomen om toch samen de nacht door te brengen. Een man vroeg aan ons: 'Wil je ons huis zien?' Dus wij zijn voor het verhaal dat huis in gegaan. Hij vertelde daar hoe hij in twee seconden zijn eigen zoontje onder het puin vandaan heeft gered. Op het moment dat het dak letterlijk op zijn zoontje neerstort, trok hij z'n zoontje weg. Hij heeft z'n zoon kunnen redden nadat hij z'n vrouw en dochter al naar buiten had gebracht. Je loopt door zo'n huis en bedenkt: dit zal nooit meer een thuis zijn voor iemand."

Kaya is niet van plan op korte termijn weer terug te gaan naar het rampgebied. "Het is nu één grote puinhoop, daar is niks meer te halen. Als ik nog eens terug ga, hoop ik dat alles weer is opgebouwd zoals het ooit zo mooi was."

Help samen met NPO Radio 2 slachtoffers van de aardbeving

Op woensdag 15 februari tussen 06.00 en 22.00 uur komt NPO Radio 2 in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Je hoort de hele dag bijdrages vanuit Beeld & Geluid en we draaien alleen maar aangevraagde nummers.

Klik hier voor meer informatie

Doneer en vraag jouw favoriete liedje aan

Wil jij graag doneren en een liedje aanvragen? App 555 + jouw favoriete liedje via onze gratis NPO Radio 2 app.

Download hier de App voor iOS.

Download hier de App voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie