Programma

Waarom Lionel Richie cool is

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Lionel Richie cool is

Lionel Richie op Pinkpop? Natuurlijk! Want Jan Smeets weet dat Lionel gewoon ontzettend cool is. Wij zetten op een rijtje waarom.

Hij zong voor Muhammad Ali

In de week na het overlijden van Muhammad Ali deelt Lionel Richie een herinnering over de bokser. Op een avond belt Muhammad naar Lionels privénummer met de vraag of de zanger naar zijn huis kan komen. Meer niet. Lionel springt meteen in de auto naar diens villa, waar Muhammad hem opwacht op de oprit. “Je bent te laat”, zegt de bokser tegen Lionel. Het verzoek van Muhammad Ali? Of Lionel de Commodores-hit ‘Three Times A Lady’ voor hem wil zingen, maar of hij het woord 'lady' wil vervangen door 'champion'. Een beetje raar, maar waarom niet?

Hij zamelt geld in voor onderzoek naar borstkanker

Door de jaren heen heeft Lionel Richie zich ingezet voor diverse goede doelen. Samen met Michael Jackson schrijft hij in 1985 ‘We Are The World’ in de strijd tegen hongersnood in Ethiopië en met Guy Sebastian neemt hij in 2011 een nieuwe versie van ‘All Night Long (All Night)’ op na overstromingen in Australië en aardbevingen in Nieuw-Zeeland. Ook zet hij zich in voor onderzoek naar borstkanker, waarvoor hij ruim 3 miljoen dollar inzamelde. Zijn oma leed aan borstkanker, maar ze overleefde de ziekte en werd 103 jaar oud.

Hij adopteerde Nicole Richie

Medio jaren 80, op het hoogtepunt van zijn faam, adopteert Lionel het meisje Nicole. Zij is de dochter van een oud-bandlid en de persoonlijke assistente van Sheila E. Samen met zijn vrouw adopteert de zanger Nicole, omdat haar biologische ouders niet in staat zijn goed voor haar te zorgen. Nicole neemt Lionels achternaam aan. Lionel zorgt, ondanks een druk tourschema en een heftige scheiding van zijn vrouw Brenda Harvey, eind jaren 80, voor een stabiele leefomgeving voor Nicole.

Hij is een ster in het Midden-Oosten

Het succes van Lionel Richie reikt verder dan de VS en Europa. Het heeft even geduurd, maar de laatste jaren geniet de besnorde soulzanger een toenemende populariteit in landen als Morokko, Libië en Qatar. Volgens de overleveringen wordt Lionels grote jaren 80-hit ‘All Night Long (All Night)’ in de straten van Bagdad gedraaid wanneer de inwoners Amerikaanse tanks verwelkomen tijdens de invasie van Irak in 2003. Dat moet een bizar tafereel zijn geweest. Lionel hoopt er nog eens op te treden.

Hij is bevriend met Dave Grohl

Als je bevriend bent met één van de coolste rocksterren ter wereld, dan ben je zelf ook hartstikke cool. Wanneer Lionel Richie verneemt dat Foo Fighters-frontman Dave Grohl tijdens een concert in Zweden van het podium is gevallen en zijn been heeft gebroken, stuurt hij de rocker een attentie. Grohl wordt in het ziekenhuis verrast met een mand met daarin vijfhonderd muffins van Lionel Richie. Tijdens een eenmalig dubbelinterview met beide sterren bezorgt Grohl Richie een wederdienst.

Ster advertentie
Ster advertentie