Programma

Marco Kroon: 'Iemand doodschieten is niet mooi'

  1. Nieuwschevron right
  2. Marco Kroon: 'Iemand doodschieten is niet mooi'

Heeft Marco Kroon zijn Militaire Willems-Orde moeten inleveren? Heeft hij een agent een kopstoot gegeven? En hoe is het om iemand dood te moeten schieten voor je werk? Je hoort het in 30 MINUTEN RAUW met Marco Kroon.

Marco Kroon ging in de afgelopen jaren voor het oog van iedereen in sneltreinvaart van held naar schlemiel. "Op 29 mei 2009 heb ik de Militaire Willems-Orde mogen ontvangen. Een heel grote eer. Alleen vanaf dat moment is mijn leven drastisch veranderd. Binnen acht maanden ging ik van hero tot zero en kon ik maar weinig goed doen."

Militaire Willems-Orde

Nadat hij de orde had gekregen kwam hij meerdere keren negatief in het nieuws. Zo werd hij onder meer verdacht - en vrijgesproken - van wapen- en drugshandel, was er een omstreden verhaal over een ontvoering tijdens een missie en werd hij beschuldigd van geweld tegen een agent. Dat zorgde voor een deuk in zijn imago. Zijn Willems-Orde hoefde hij echter niet in te leveren. "Dat kan niet eens. Alleen als je langer dan één jaar gevangenisstraf hebt, en voor de rest kan alleen de Koning hem terugpakken. En daarbij: die Willems-Orde, dat is een momentopname van de daden die wij, waar ik uiteindelijk voor ben geëerd, maar wij als team hebben neergezet."

Quote

Ik ben nooit, never nooit, agressief geweest tegen een hulpverlener.

Marco Kroon

Kopstoot tijdens Carnaval

In maart van dit jaar wordt de topmilitair aangehouden nadat hij een agent een kopstoot zou hebben gegeven. Het incident volgt op wildplassen tijdens Carnaval in Den Bosch. Het is voor defensie reden genoeg om Kroon te schorsen en het OM besluit Kroon te vervolgen. Zelf ontkent hij stellig dat hij geweld zou hebben gebruikt tegen agenten. "Ik heb geen kopstoot gegeven. Ik ben nooit, never nooit, agressief geweest tegen een hulpverlener." Op de vraag van Ruud wat hij dan wél heeft gedaan, reageert Marco kort en bondig: "Ik heb staan plassen."

'Iemand doodschieten is geen werk'

Maar natuurlijk blijft ook Marco's militaire verleden niet onbesproken in het gesprek. Ruud durft zelfs de ongemakkelijke vraag te stellen of Kroon ooit iemand heeft doodgeschoten op een missie en hoe dat is. Hij krijgt antwoord: "Ja, en dat is niet mooi. Gericht schieten is ons werk. Doodschieten is geen werk. We moeten een zaak oplossen. En als praten niet lukt, dan zullen we wat anders moeten... Ik vond het een raar gevoel. Maar het went heel snel, zeker als de kogels links en rechts van je inslaan en je ziet ook gewonden om je heen vallen. Dan is de keuze heel makkelijk. Dan wordt het zakelijk. Dat klinkt raar, je blijft nog steeds een mens, maar ik denk wel, de persoonlijke emotie erbij is wel belangrijk. We hebben regelmatig gehad van ‘dan maar even niet.’ Vaak kwam dat wel goed uit."

Luister hieronder de podcast:

#6 - 30 MINUTEN RAUW met Marco Kroon (S04) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

HOE TE BELUISTEREN?

Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW. Deze is te beluisteren in de NPO Radio 2-app en via iTunes.

Liever de RSS-feed toevoegen aan je eigen service? Dat kan! Vind de RSS-feed via deze link en voeg hem toe. Fijne RSS readers zijn bijv. Feedly, Netvibes, Newsblur en The Old Reader.

MEER PODCAST VAN NPO RADIO 2

Naast deze podcast van Ruud hebben we ook nog andere toffe podcasts van NPO Radio 2 voor je! Check ze hier allemaal.

DE WILD IN DE MIDDAG

Je hoort Ruud de Wild elke werkdag van 16.00 tot 18.00 uur met De Wild In De Middag op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie