Programma

Waarom worden mannen altijd kaal op dezelfde plek?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom worden mannen altijd kaal op dezelfde plek?

Als mannen beginnen te kalen gebeurt dit vaak op dezelfde plek. Namelijk bovenop hun hoofd, maar waarom? Bureau de Wilt zoekt het voor je uit.

Het steeds groter wordende voorhoofd en de haargrens die in noordelijke richting trekt; mannen worden vaak kaal volgens een vast patroon. Emmely belt met Dokter Plinck van Haarkliniek Rotterdam. Hij legt uit waarom mannen eerst kaal worden op de bovenkant van hun hoofd, en niet de nek het vertrekpunt van kaalheid is.

Celniveau

Je zou zeggen dat al het haar op je hoofd hetzelfde is, maar dat is dus niet zo. Bovenop je hoofd heeft het haar een compleet andere celindeling dan de haren aan de zijkant van je hoofd. Plinck legt uit: "De programmering in de cellen bovenop het hoofd is anders ten opzichte van de haren aan de zij- en achterkant. De factoren die kunnen leiden tot kaalheid, genetica en hormonen, grijpen aan op de plekken die het meest gevoelig zijn. Dat is dus bovenop het hoofd en rond de kruin. Achter de oren zijn je haren het minst gevoelig en daar blijft het dus groeien."

Genetica

Het kan afhangen van meerdere genen, zowel van vaders- als van moederskant. "Ook al wordt verwacht dat haarverlies afstamt van de mannelijke kant van de familie, kunnen de genen van de moeder sterker zijn." Daarnaast speelt testosteron een rol bij het verliezen van haar. Het gaat in dit geval niet om de hoeveelheid testosteron bij mannen, maar om hoe gevoelig mannen zijn voor tesosteron. Hoe gevoeliger je daarvoor bent als man, hoe groter de kans dat je eerder je haar verliest.

Zitten er ook nog voordelen aan? En zijn we over 1000 jaar allemaal kaal? Beluister het hieronder:

Waarom worden mannen al-tijd kaal op dezelfde plek?

Bureau De Wilt

Bureau De Wilt met Emmely de Wilt hoor je iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP


Ster advertentie
Ster advertentie