Naar homepage
NPO Radio 2

Lonneke zat letterlijk in de aangespoelde potvis

  1. Nieuwschevron right
  2. Lonneke zat letterlijk in de aangespoelde potvis

Echt waar: Lonneke zat letterlijk in de aangespoelde potvis! Gerard wil hier alles over weten en belt met de onderzoekster van Universiteit Utrecht.

Maar liefst zevenenveertig ton

Hij weegt maar liefst zevenenveertig ton! Potvis Will komt maandag in de problemen op de Noordzee en overlijdt dinsdag. Lonneke IJsseldijk is dinsdag meteen gestart met het onderzoeken van het dier: "We kunnen niet zo lang wachten, want de potvis is dood en het is erg warm. We zijn daarom zo snel mogelijk te werk gegaan." Gerard vraagt zich af hoe die potvis nou eigenlijk ruikt. IJsseldijk: "Naarmate hij open ging, werd de stank wel heel erg. Ik denk alleen dat ik dat niet meer goed kan beoordelen na een aantal potvissen. Inmiddels ben ik wel een beetje gewend aan die lucht."

Hele erge longontsteking

IJsseldijk heeft haar onderzoek al afgerond en is van alles te weten gekomen over deze potvis: "Hij woog zevenenveertig ton, dus het was sowieso een volwassen mannelijk dier. De potvis had een hele erge longontsteking, dus hij moet veel moeite hebben gehad met ademen." Wat gaat er nu met de potvis gebeuren? IJsseldijk: "Er is nu een snijploeg van Naturalis Leiden bezig. Ik denk dat zij nog wel twee dagen nodig hebben om het skelet te verzamelen. Het vlees wordt gebrand bij een bedrijf en vervolgens wordt daar groene energie van gemaakt."

Beluister hier het hele gesprek bij Ekdom In De Ochtend:

Ekdom In De Ochtend
Dj: Gerard Ekdom
Elke werkdag 06:00 - 09:00

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie