Programma

Imagine Dragons predikt liefde in Ziggo Dome

  1. Nieuwschevron right
  2. Imagine Dragons predikt liefde in Ziggo Dome

Met een flinke dosis positiviteit en genadeloos catchy hits slaagt de Amerikaanse band Imagine Dragons er maandagavond in de Ziggo Dome in om zijn fans een onvergetelijke avond te bezorgen - en een enkeling zelfs een levensveranderende ervaring.

De keuze is reuze

De laatste zes jaar scoort Imagine Dragons bijna aan de lopende band hits. Het zijn weliswaar eigentijdse popproducties, maar wel duidelijk geworteld aan de circa dertig jaar in pophistorie die eraan voorafging. We horen hier en daar een U2-achtige gitaarsound, Coldplayeske zanglijntjes, vet aangezette snaredrums, maar ook luchtige synthesizermelodietjes die niet zouden misstaan in een tropicalhousenummer. De heren van Imagine Dragons kiezen naar hartenlust de reeds beschikbare elementen die hun liedjes vereisen.

Grootste gemeenschappelijke deler

De nauwkeurig gedoseerde mengelmoes aan stijlen verklaart ook de samenstelling van het publiek tijdens de show van Imagine Dragons in Amsterdam: van groepen pubers tot voltallige gezinnen. Wellicht zijn de liedjes bewust met de grootste gemeenschappelijke muzikale deler in gedachten gemaakt, want de band rondom zanger Dan Reynolds lijkt alles in het werk te stellen om zijn compacte, heldere boodschappen aan de man te brengen. De passie waarmee nummers als ‘Whatever It Takes’, ‘I Bet My Life’ en het haast spirituele ‘I Walk The Wire' gebracht worden, is tot de achterste rijen voelbaar.

Emotioneel statement

De frontman lucht al direct na het wervelende openingsnummer ‘I Don’t Know Why’ zijn hart tegen het Nederlandse publiek. “Vanavond laten we politiek, religie, racisme en ongelijkheid even los”, aldus Reynolds. “Ik ben de wereld daarbuiten zó zat! Ik wil hier binnen leven.” Zijn emotionele statement kan op veel steun van de fans rekenen, maar de sympathieke zanger heeft dan ook veel aandacht voor ze. Zo haalt hij twee jongens op het podium om het publiek op te zwepen tijdens ‘Yesterday’ en later geeft hij een tot tranen geroerde concertbezoeker een troostende knuffel tijdens ‘Rise Up’.

Ode aan Amsterdam

Reynolds is openhartig in zijn contact met het publiek. Zo praat hij voorafgaand aan ‘Demons’ uitvoerig over zijn depressie. “Ik schaamde me ervoor, maar nu durf ik het tegen duizenden mensen te vertellen”, zegt hij fier. “Ik wil dat jullie weten dat er niks mis met jullie is als jullie hetzelfde doormaken. Hou vol, want we willen je niet kwijt!” Gedurende de akoestische set ontroert de band met een intieme versie van ‘Amsterdam’, dat Reynolds naar eigen zeggen geschreven heeft omdat hij zich zo vrij voelde toen hij voor het eerst in onze hoofdstad was.

Eigen parochie

De welwillendheid van Imagine Dragons om zijn fans te behagen, komt volgens Reynolds voort uit zijn conservatieve opvoeding. Hij heeft tijdens zijn jeugd schijnbaar zelden concerten bezocht. Het regent witte ballonnen tijdens de folky meezinger ‘On Top Of The World’, voorprogrammazangeres K.Flay doet mee op de stuiterende popdeun ’Thunder’ en ‘Radioactive’ is hét meezingmoment van de avond. Het streven van Reynolds en co. om hun fans twee uurtjes de boze buitenwereld te laten vergeten, wordt waargemaakt met het prediken van liefde en het zingen van talloze hitrefreintjes. You made me a believer!

Foto's: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie