Programma

Jagged Little Pill = 20

  1. Nieuwschevron right
  2. Jagged Little Pill = 20

Op 13 juni 1995 verscheen het doorbraakalbum van de Canadese zangeres Alanis Morissette. Twintig jaar later kijken we terug op de jaren 90-klassieker.

Jong geleerd

Veel mensen beschouwen Jagged Little Pill als het debuutalbum van Morissette, maar eerder bracht ze in Canada al twee albums uit: Alanis (1991) en Now Is The Time (1992). Platenfirma MCA ontving in 1983 al een demo van haar. Ze was toen pas 9 jaar.

Grote namen

Tot de zomer van 1995 was Morissette buiten haar thuisland een volslagen onbekende, maar er werkten wat grote namen mee aan dit album, waaronder Flea en Dave Navarro van Red Hot Chili Peppers en toetsenist Benmont Tench van Tom Petty and The Heartbreakers.

Grammy Awards

Alanis Morissette werd 21 in de maand dat Jagged Little Pill verscheen. Tijdens de Grammy Awards van 1996 werd de plaat onderscheiden als Album of the Year. De Canadese was de jongste artiest ooit die deze prijs won, tot een twintigjarige Taylor Swift 'm in 2010 ontving.

Michael Jackson

Jagged Little Pill was een van de grootste verkoopsuccessen van de jaren 90, maar producer en co-auteur Glen Ballard was wel wat gewend. Hij werkte daarvoor namelijk mee aan platen van Michael Jackson, The Pointer Sisters, Wilson Phillips en Paula Abdul.

33 miljoen

Naar schatting zijn er tussen de 25 en 33 miljoen exemplaren verkocht van Jagged Little Pill. Dat wil zeggen dat de plaat wereldwijd vaker over de toonbank ging dan Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles, 21 van Adele en Hotel California van Eagles.

Akoestisch

Om het tiende jubileum van Jagged Little Pill te vieren, verscheen in 2005 de unplugged-cd Jagged Little Pill Acoustic, wederom geproduceerd door Glen Ballard. Aanvankelijk was dit album in Noord-Amerika alleen verkrijgbaar bij de Starbucks, naast de chocolade koekjes.

Ster advertentie
Ster advertentie