Programma
KRO-NCRV

Nick Schilder vertelt over rel tussen twee grootmeesters in de schaakwereld

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Nick Schilder vertelt over rel tussen twee grootmeesters in de schaakwereld

Chaos in de schaakwereld, de Noorse schaakmeester Magnus Carlsen beticht zijn Amerikaanse tegenstander Hans Niemann van onder andere valsspelen met een seksspeeltje. Ruud belt in De Wild In De Middag met amateurschaker Nick Schilder.

De schaakwereld staat op zijn kop sinds wereldkampioen Magnus Carlsen een wedstrijd verloor van de jonge schaker Hans Niemann. Dat resultaat was verrassend, maar nog schokkender was de reactie van de Noorse wereldkampioen achteraf: hij beschuldigt zijn jonge tegenstander van valsspelen.

"Hij speelde mij met zwart weg op een manier waarvan ik denk dat daar maar een handvol spelers toe in staat is", verklaarde Carlsen achteraf. Toen de spelers elkaar weer troffen, gaf Carlsen demonstratief na één zet de wedstrijd op. Inmiddels heeft hij aangegeven nooit meer een wedstrijd tegen Niemann te zullen spelen.

Nick Schilder

Bij De Wild in de Middag reageert Nick Schilder op het schandaal. De Volendammer is, naast zanger en presentator, een begenadigd schaker: "Ik hoop ooit nog een titel te behalen, maar qua rating zit ik bij de betere amateurs van het land. Dat is heel mooi, maar ik ben geen schaakmeester.” Nick vertelt over de paniek die is ontstaan tussen de twee grootmeesters: In de schaakwereld is dit wel een aardige rel, legt hij uit. Soortgelijke zaken zijn eerder voorgekomen, maar dat een wereldkampioen na één zet wegloopt van het bord, dat is nog nooit gebeurd.

"Niemann maakt sinds de coronapandemie een enorm grote progressie door, wat door Carlsen als verdacht wordt gezien", zegt Nick. Vanaf dat moment houdt Carlsen zich druk bezig met beschuldigen van zijn jonge tegenstander. Het komt ook door hem, dat er nu online gespeculeerd wordt over het valsspelen van Niemann door middel van een seksspeeltje. “Het blijft nu bij speculaties, maar theoretisch zou het kunnen dat als je iets anaal inbrengt je hiermee signalen kan opvangen”, legt Nick uit. “Je ziet dat veel mensen in de schaakwereld nu kiezen voor Niemann, ze vinden dat Carlsen ongefundeerde beschuldigingen uit waarmee hij Niemanns carrière in gevaar brengt.”

“Het is een prachtige sport, esthetisch heel elegant en het gaat nu eigenlijk over ordinair de boel belazeren. Ik hoop dat er van de FIDE, de internationale schaakfederatie, een statement gaat komen dat ze strenger gaan controleren en met maatregelen gaan komen", sluit Nick af.

Benieuwd naar het hele interview met Nick Schilder over de schaakrel? Bekijk het fragment hieronder.

De Wild In De Middag

De Wild in de Middag is te horen van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2, met Ruud de Wild.

Ster advertentie
Ster advertentie