Programma

De betekenis van Hotel California

  1. Nieuwschevron right
  2. De betekenis van Hotel California

Waar gaat ‘Hotel California’ eigenlijk over? Er bestaan talloze theorieën over de betekenis van de mysterieuze tekst. De eenvoudigste is een hotel in Californië. Right?

Het verloren paradijs

Het openingsnummer van het gelijknamige album uit december 1976 vormt een tweeluik met het afsluitende ‘The Last Resort’, waarin de Eagles-leden treuren om het verloren paradijs. De hele plaat is een allegorie over het morele én fysieke verval van de VS als geheel en Californië in het bijzonder, over het afglijden naar materialisme en decadentie.

Quote

Her mind is Tiffany-twisted, she's got the Mercedes-Benz, she's got a lot of pretty, pretty boys she calls friends

Eagles

Mega diepzinnig

De titelsong ‘Hotel California’ vormt van dat alles zowel de opmaat als de samenvatting. Het is een episch lied over de reis van onschuld naar ervaring en specifiek over de fatale Californische levensstijl van overdaad en hedonisme. Dat klinkt natuurlijk allemaal mega diepzinnig en zo is het ook bedoeld.

Quote

Mirrors on the ceiling, pink champagne on ice and she said: we are all just prisoners here of our own device

Eagles

Creepy

De voornaamste tekstschrijver van het nummer is Don Henley en de muziek komt voor rekening van leadgitarist Don Felder, maar ook multi-instrumentalist Glenn Frey schrijft eraan mee. Het hotel uit de titel is dus niet het Beverley Hills Hotel, dat te zien is op de albumcover. Het hotel is een metafoor voor het beloofde land dat tot de ondergang gedoemd is en waaruit geen verlossing meer mogelijk is. Creepy.

Quote

There she stood in the doorway, I heard the mission bell and I was thinking to myself: this could be heaven or this could be hell

Eagles

Verleiding en verlokkingen

In de tussenliggende tekst worden de verleidingen en verlokkingen van het leven in het hotel uiteengezet, in steeds surrealistischere vorm:

Quote

In the master's chambers they gathered for the feast, they stab it with their steely knives but they just can't kill the beast

Eagles

Gevangenis of afkickcentrum

Geen wonder dat een tekst die zo rijk aan beeldspraak is aanleiding geeft tot talloze andere interpretaties. Een van de populairste verklaringen is dat het nummer over drugs zou gaan, waarbij Hotel California staat voor gevangenis of afkickcentrum en waarbij met 'the warm smell of colitas' de geur van marihuana wordt bedoeld.

Quote

On a dark desert highway, cool wind in my hair, warm smell of colitas rising up through the air

Eagles

Eindeloze lijst

Anderen zien in de songtekst bijbelse connotaties, satanistische theorieën, associaties met alles van kannibalen tot Charles Manson, of zien er metaforen in voor de platenindustrie, dan wel een vastgelopen liefdesrelatie. De lijst is eindeloos. Uiteindelijk doet het er ook niet zoveel toe waar de tekst echt over gaat. De kracht van een goed nummer is immers dat iedereen er zijn eigen uitleg aan kan geven. Zoals een goed hotel voor iedereen andere charmes heeft.

Quote

You can check out any time you like, but you can never leave

Eagles
Ster advertentie
Ster advertentie