Genummerde persingen
De beroemde dubbelelpee van The Beatles uit 1968 heet eigenlijk gewoon The Beatles, maar is veel bekender onder zijn onofficiële bijnaam The White Album, vanwege zijn geheel witte hoes. Rutherford Chang verzamelt originele genummerde persingen van de plaat. Niet vanwege de liedjes die erop staan, waaronder 'Blackbird' en 'Back In The U.S.S.R.', maar om de hoes.

Winkel vol White Albums
Hij heeft zelfs als tentoonstelling een platenwinkel ingericht met zijn collectie aan witte albums. Hij verkoopt ze niet, maar hij koopt ze wel in. Ze hoeven overigens niet in nieuwstaat te verkeren. "Ik verzamel genummerde exemplaren in elke conditie", aldus Chang. "Sterker nog, ik vind de hoezen die in een 'slechtere' staat verkeren vaak interessanter."

Beschadigd en versierd
Zijn verzameling bestaat uit hoezen die er doorleefd uitzien, naast de gewoonlijke slijtage en gebruikssporen. Soms zijn ze gescheurd, bekrast, verkleurd of hebben ze waterschade opgelopen. Weer andere hoezen bevatten tekeningen, persoonlijke teksten of andersoortige 'versiering'.

Eigen verhaal
"Ik ben begonnen met het verzamelen van White Album-elpees, omdat iedere hoes een verhaal vertelt", zegt hij over zijn collectie. "Ieder hoes is op zijn eigen unieke manier oud geworden." Hij weet niet altijd de herkomst van de hoezen, maar dat is ook niet nodig. Je ziet de geschiedenis van de hoezen door ernaar te kijken, zo meent Chang.

White noise
Chang maakt van alle exemplaren die hij bezit een digitale kopie. Die laat hij over elkaar heen leggen en van het eindresultaat laat hij een nieuwe dubbelelpee drukken als kunstobject. Wanneer je honderd exemplaren van The White Album op elkaar stapelt, hoor je vooral veel 'white noise'.
