Programma

Niet meer zo witte albums

  1. Nieuwschevron right
  2. Niet meer zo witte albums

De Amerikaan Rutherford Chang heeft een erg opmerkelijke platencollectie: hij verzamelt enkel exemplaren van The White Album van The Beatles.

Genummerde persingen

De beroemde dubbelelpee van The Beatles uit 1968 heet eigenlijk gewoon The Beatles, maar is veel bekender onder zijn onofficiële bijnaam The White Album, vanwege zijn geheel witte hoes. Rutherford Chang verzamelt originele genummerde persingen van de plaat. Niet vanwege de liedjes die erop staan, waaronder 'Blackbird' en 'Back In The U.S.S.R.', maar om de hoes.

Rutherford Chang, White Album 6.jpg

Winkel vol White Albums

Hij heeft zelfs als tentoonstelling een platenwinkel ingericht met zijn collectie aan witte albums. Hij verkoopt ze niet, maar hij koopt ze wel in. Ze hoeven overigens niet in nieuwstaat te verkeren. "Ik verzamel genummerde exemplaren in elke conditie", aldus Chang. "Sterker nog, ik vind de hoezen die in een 'slechtere' staat verkeren vaak interessanter."

Rutherford Chang, White Album.jpg

Beschadigd en versierd

Zijn verzameling bestaat uit hoezen die er doorleefd uitzien, naast de gewoonlijke slijtage en gebruikssporen. Soms zijn ze gescheurd, bekrast, verkleurd of hebben ze waterschade opgelopen. Weer andere hoezen bevatten tekeningen, persoonlijke teksten of andersoortige 'versiering'.

Rutherford Chang, White Album 3.jpg

Eigen verhaal

"Ik ben begonnen met het verzamelen van White Album-elpees, omdat iedere hoes een verhaal vertelt", zegt hij over zijn collectie. "Ieder hoes is op zijn eigen unieke manier oud geworden." Hij weet niet altijd de herkomst van de hoezen, maar dat is ook niet nodig. Je ziet de geschiedenis van de hoezen door ernaar te kijken, zo meent Chang.

Rutherford Chang, White Album 4.jpg

White noise

Chang maakt van alle exemplaren die hij bezit een digitale kopie. Die laat hij over elkaar heen leggen en van het eindresultaat laat hij een nieuwe dubbelelpee drukken als kunstobject. Wanneer je honderd exemplaren van The White Album op elkaar stapelt, hoor je vooral veel 'white noise'.

Rutherford Chang, White Album 2.jpg

Ster advertentie
Ster advertentie