Programma

Ruben Hein vindt Groundwork Rising beste plaat

  1. Nieuwschevron right
  2. Ruben Hein vindt Groundwork Rising beste plaat

Ruben Hein is met zijn laatste album eindelijk op een punt gekomen waarop hij écht trots is op zijn werk. Leo sprak op North Sea Jazz met de muzikant.

Groundwork Rising als nieuwe start

Ruben Hein bracht in februari zijn album Groundwork Rising uit. De eerste clubtour van het album is inmiddels afgelopen en er ligt al een nieuwe najaarstour in het verschiet. Het is zijn beste plaat tot nu toe, vindt de zanger: “Het is niet dat ik niet blij ben met de vorige platen, maar die zijn wel elke keer een stapje geweest naar waar we nu zijn.” Dit album voelt voor Ruben als de échte start van zijn muzikale carrière: “Ik heb nu eindelijk iets gemaakt waarvan ik het gevoel heb dat ik erop kan voortborduren.”

Andere manier van schrijven

Groundwork Rising is vooral ontstaan door een nieuwe manier van schrijven, vertelt Hein: “De teksten schreef ik eerder nooit zelf. Daar zat ik dan wel bij, maar bij deze plaat ben ik daar helemaal ingedoken. De liedjes zijn veel meer van mij geworden.” Ook de mensen met wie hij werkte, en wat hij in zijn leven meemaakte, zorgt voor een groot verschil: “Het is nu veel kernachtiger.”

Zoektocht naar eigenheid

Toen Ruben vijftien was luisterde hij op een heel andere manier naar muziek. Die tijd ligt ten grondslag aan Groundwork Rising: “Op die leeftijd ben je nog niet zo vergiftigd. Je wordt nog niet zo beïnvloed door meningen van anderen en dingen als techniek. Daar wilde ik een beetje naar terug.” De zoektocht naar waar Hein ooit begon, startte eigenlijk al op het conservatorium. “Daar geef ik het conservatorium niet de schuld van, maar wel de sfeer. Ik deed daar braaf wat ik moest doen, maar ik verloor m’n authenticiteit en m’n eigenheid.” De zoektocht naar zijn ‘ik’ lijkt met Groundwork Rising voor eventjes klaar. Hoewel het volgens hem eigenlijk een proces is dat altijd doorgaat: “Je zegt bij elke plaat dat dit is wie je bent.”

Beluister het hele gesprek tussen Leo en Ruben Hein hier terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO RADIO 2 LIVE VANAF NORTH SEA JAZZ FESTIVAL

NPO Radio 2 is er, samen met ons themakanaal NPO Soul & Jazz, dit jaar weer bij op North Sea Jazz Festival. Op zaterdag 14 en zondag 15 juli hoor je onze DJ's en intieme livesessies 's avonds live vanuit Ahoy Rotterdam! Alsof dat nog niet genoeg feest is draaien we overdag de Soul & Jazz Lijst. Word je hier nou blij van? Luister dan ook eens naar onze NPO Radio 2 SoulNight.

Foto omslag: Bullet-ray

Ster advertentie
Ster advertentie