Programma

Diederik Gommers over vaccin bij zwangere vrouwen: 'Wacht tot na zwangerschap'

  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers over vaccin bij zwangere vrouwen: 'Wacht tot na zwangerschap'

Diederik Gommers is als een van de eerste Nederlanders gevaccineerd met het coronavaccin en roept iedereen op dit ook te doen. Bedoelt hij hiermee écht iedereen? Hij beantwoordt een nieuwe ronde vragen van Wout2Day-luisteraars.

Kun je anderen nog besmetten als je zelf bent gevaccineerd?

"Je merkt dat we daar niet echt duidelijk antwoord op geven, omdat we het nog niet getest hebben," antwoordt Gommers. "Maar als je gevaccineerd bent en je hebt antistoffen, dan breekt het virus af als het bij je binnenkomt." Toch is er nog enige onduidelijkheid rondom deze vraag, volgens de IC-arts. Hoe lang het duurt voordat het virus afgebroken is en je niet meer besmettelijk bent, moet nog worden onderzocht.

Ik ben zwanger. Moet ik me wel vaccineren?

Gommers snapt wel waar de berichten vandaan komen waarin gesteld wordt dat vrouwen met een kindwens na een vaccin onvruchtbaar kunnen worden. "Als je een medicijn registreert, moet dat ook getest zijn bij zwangeren. Het Pfizer-vaccin is wel getest op zwangere ratten (...), maar niet op zwangeren. Onder de 21.500 mensen die het vaccin hebben gehad, bleken 12 mensen toch zwanger. Daar is geen afwijking gevonden, maar voor de netheid mag je het nog niet proberen omdat het nog niet is getest." Gommers verwacht echter niet dat er problemen ontstaan rond zwangerschap. Toch vraagt hij zwangere vrouwen zelf de afweging te maken. "Hoe groot is het risico dat je COVID-19 krijgt? (...) Als het risico klein is, zeggen ze: 'Wacht tot na de zwangerschap', maar als je een hoog risico loopt, is het misschien toch verstandig wel een vaccin te nemen."

Ik heb al corona gehad. Moet ik me toch laten vaccineren?

"We zien dat de hoeveelheid antistoffen verschilt per persoon die het coronavirus hebben gehad." zegt Gommers. "Daarom is nu het advies: je kunt beter nog een keer het vaccin nemen zodat je optimaal beschermd bent."

Als mijn oma gevaccineerd is, mag ik haar dan weer knuffelen?

Als je het coronavaccin krijgt, duurt het even voordat het optimaal werkt. Gommers legt uit: "Als je zeker wil zijn, duurt het toch wel een week of drie. Dan heb je voldoende antistoffen om je te beschermen tegen het virus." Hoeven we ons straks, als veel mensen zich hebben laten vaccineren, dan ook niet meer aan de maatregelen te houden? Daar is de arts optimistisch over. "Als veel mensen het vaccin nemen, dan gaan we inderdaad die kant op."

Moeten kinderen ook worden gevaccineerd? Je hoort het antwoord in het hele interview hieronder:

Meer vragen

Vorige week belde Wouter ook al met Diederik Gommers, en stelde hij nog meer vragen. Lees hier het antwoord op de vragen of luister hieronder het gesprek terug.

Wout2Day

Je hoort Wout2Day iedere werkdag tussen 18:00 uur en 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie