Programma

De wilde avonturen van Keith Moon

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De wilde avonturen van Keith Moon

Keith Moon maakte naam als drummer van rockband The Who, maar hij stond naast zijn typische drumtechnieken ook bekend om zijn merkwaardige grappen.

Roger Daltrey doof aan een oor

Keith Moon wordt door zijn aparte humor en neigingen om alles te slopen omgedoopt tot ‘Moon the Loon’, oftewel 'Moon de gek'. The Who staat sowieso bekend om het vernietigen van hun apparatuur bij concerten, maar de drummer gaat soms zó ver dat hij zelfs delen van zijn drumstel het publiek ingooit. Wanneer de band in 1967 een optreden geeft in het Amerikaanse televisieprogramma Smothers Brothers Comedy Hour, gaat Moon nog een stapje verder. De drummer heeft de gewoonte om een explosie te veroorzaken aan het einde van 'My Generation' en stopt daarvoor altijd wat buskruit in zijn drumstel. Deze bewuste avond stopt hij er echter bewust te veel in. Het zorgt voor een enorme ontploffing aan het einde van het liedje. Niemand anders weet van de hoeveelheid buskruit af en Moon zelf had ook niet zo’n grote explosie verwacht. Zanger Roger Daltrey beweert dat de knal ervoor gezorgd heeft dat hij doof is aan één oor.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontploffende wc-potten

Maar drumstellen is niet het enige waar Moon buskruit in stopt. Ook het opblazen van wc’s in hotels is één van zijn grote hobby’s. Zijn opblaastruc begint rond 1965 als hij een koffer koopt met vijfhonderd cherrybommen, een soort bolvorming exploderend vuurwerk. Vanaf dat moment is geen toilet in hotel of kleedkamer meer veilig voor de knallen van Moon. “De cherrybommen waren niet populair, omdat ze toiletten vernietigden, meestal als iemand erop zat”, vertelt Daltrey later in de talkshow Conan. “Keith Moon had een uitvinding waarbij hij de timing uitrekende van de riolering. Hij rekende uit op welke verdieping er werd doorgespoeld en op welke verdieping het vuurwerk zou exploderen, zodat hij nooit de schuld zou krijgen.” De band wordt door de grappen van de drummer vanaf dat moment uit vrijwel elk hotel gegooid waar ze verblijven.

Auto in het zwembad

Op 23 augustus 1967 begint Moon al vroeg met het vieren van zijn 21e verjaardag. Hij is met The Who onderweg naar een hotel in Michigan, omdat de band die avond een show moet spelen in het Atwood Stadium. Moon begint die ochtend al vroeg te drinken en tegen de tijd dat de band het podium betreedt is hij al flink dronken. Bij terugkomst in het hotel begint de dronken muzikant een voedselgevecht en al snel vliegt er eten door de lobby.

Van het zwembad wordt ook goed gebruik gemaakt. Zo belanden niet alleen gasten in het water, maar parkeert Moon ook een auto in het zwembad. “Ik sprong in de eerste auto die ik tegenkwam. Hij stond geparkeerd op een kleine heuvel en toen ik de handrem eraf haalde begon 'ie te rollen”, vertelt Moon later. “Hij brak recht door het hek van het zwembad en de hele auto ging het bad in, met mij erin.” De chaos in het hotel eindigt pas als de politie arriveert. Een woedende hotelmanager stuurt The Who uiteindelijk een rekening van 24.000 dollar voor alle schade.

Hele inboedel door het raam naar buiten

De losgeslagen muzikant vernielt in zijn leven enorm veel hotelkamers. Zo ook op 30 april 1976 als Moon in een hotel in New York verblijft. Hij belt daar negen taxi’s die hij ieder honderd dollar betaalt om de straat van het hotel te blokkeren. Als de straat volledig is geblokeerd, begint hij alle spullen in zijn hotelkamer uit het raam te gooien. Zo vliegen matrassen, kussens, televisies, strijkijzers, stoelen, tafels, koffiezetapparaten en alles wat niet vast zit het hotelraam uit.

Half miljoen dollar aan schade

Een andere bekende stunt van Moon is de keer dat hij in een limousine op weg is naar het vliegveld. Onderweg staat hij erop dat de chauffeur terugkeert naar het hotel, omdat hij iets zou zijn vergeten. Eenmaal terug in het hotel rent de drummer naar zijn kamer, pakt de televisie en gooit 'm uit het raam het zwembad in. Om vervolgens weer in de limousine te stappen en te vertrekken naar het vliegveld. Uitgerekend zou de schade die Moon achterlaat in alle hotels in totaal meer dan vijfhonderdduizend dollar bedragen.

Bangmakerij

Maar Moon sloopt niet alleen maar hotelkamers. Een terugkerende streek van de artiest is het in een Nazi-outfit door Joodse wijken rondrijden om daar ‘Sieg Heil’ te roepen. Of hij verkleedt zich als een kale predikant om vervolgens oude vrouwtjes bang te maken door plotseling een stortvloed aan smerige dingen tegen ze te schreeuwen. Ook verstoort hij vaak de rust in Britse dorpjes door in een auto rond te rijden en valse aankondigingen uit te zenden. Hij laat daarvoor zelfs zijn eigen auto verbouwen met verborgen versterkers en luidsprekers. Zo kan hij met zijn ramen omlaag door de straten rijden en de bewoners bang maken met niet-bestaande gevaren, zoals vloedgolven en giftige slangen.

Dark side of the Moon

Al deze vernietigingen van hotelkamers, toiletten, muziekinstrumenten en alle andere aangerichte schade worden in die tijd allemaal betaald door de band zelf. The Who moet hun verdiende geld dus vaak meteen weer uitgeven. “Het was fucking duur”, vertelt Moon in 1972. “We sloopten waarschijnlijk tien keer meer dan dat we verdienden. We zijn succesvol voor tien jaar, maar verdienen pas sinds de laatste drie.” Maar met een levensstijl vol vernietiging, drugs en alcohol weet Keith Moon niet heel oud te worden. Op 7 september 1978 overlijdt hij op 32-jarige leeftijd aan een overdosis.

Het concert op 25 mei 1978 in Londen is voor de drummer dan ook het laatste geweest. Geniet hieronder van 'Baba O'Riley' uit die show:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie