Programma

Skip de skipknop

  1. Nieuwschevron right
  2. Skip de skipknop

We luisteren nu anders naar muziek dan in de tijd van vinyl. Slecht nieuws voor topsongs met een flutintro!

Skip

Een LP een liedje verder ‘zetten’ – aan de andere kant van de kamer – is een hoop gedoe. Op ‘skip’ drukken niet. Grofweg 50% van de liedjes op Spotify wordt ‘geskipt’, de meeste in de eerste seconden. Helaas voor de albumparels met opstartproblemen.

Delen

Muziek digitaal delen kan op veel manieren, en gemakkelijk. Hier op de redactie deelt iedereen wel eens een artiest of liedje, maar nooit een album. N=3, maar aangenomen dat dit representatief is: wie krijgt dan nog de nummers te horen die ‘een tweede draaibeurt’ nodig hebben’?

Eigendom

Als je vierentwintig gulden voor een LP hebt betaald, ga je ‘m luisteren ook. Bovendien: hij is ‘van jou’. Meer kans dus voor de ‘albumbloempjes’ om in je gevlei te komen, naast de kneiters die je het album verkochten.

Skip de knop

Je kunt je afvragen waarom artiesten in deze tijd nog albums maken. Is het alleen omdat een single onvoldoende aanleiding is voor een promotietour? Of zou het zijn omdat ze geloven in een verzameling liedjes.

In het laatste geval is het misschien wel eens leuk om een album te kiezen, te gaan zitten in je luie stoel – aan de andere kant van de kamer - en de skipknop een uur lang te skippen.

Album 3 Daagse
vrijdag 17 t/m zondag 19 april
NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie