Programma

Joni Mitchell brengt live-opnames uit 1968 uit

  1. Nieuwschevron right
  2. Joni Mitchell brengt live-opnames uit 1968 uit

Ruim vijftig jaar na dato brengt Joni Mitchell opnames van haar optredens in een koffiehuis in Ottawa uit. Die werden vastgelegd door niemand minder dan Jimi Hendrix.

In maart 1968 brengt Mitchell twee weken door in het Le Hibou Coffee House in Ottawa, vlak voor de release van haar debuutalbum Song To A Seagull. Twee van de sets die de Canadese zangeres deed, worden nu uitgebracht als onderdeel van een box met onuitgebracht materiaal, Archive Vol. 2: The Reprise Years (1968-1971). De set verschijnt op 29 oktober.

Jimi Hendrix

De concerten die Mitchell in het koffiehuis geeft, worden opgenomen door een andere grote naam: Jimi Hendrix. Die is op dat moment in Ottawa voor concerten in het Capitol Theatre. In zijn dagboek schrijft op de middag van 19 maart: "Ik had Joni Mitchell aan de telefoon. Ik denk dat ik vanavond haar optreden opneem met mijn uitstekende bandrecorder (even afkloppen)... hmm... ik kan geen hout vinden, alles is van plastic."

Mitchell herinnert zich nog hoe Hendrix haar set opnam. "Hij kwam op me af en zei: 'Mijn naam is Jimi Hendrix, ik zit op hetzelfde label", schrijft de zangeres in de liner notes van de nieuwe collectie. "Hij vroeg of ik het erg vond dat hij mijn optreden op zou nemen. Ik zei van niet."

"Het podium was nog geen halve meter hoog. Hij knielde er vlak voor en zette een microfoon bij mijn voeten. Tijdens het hele optreden bleef hij aan knopjes draaien. Ik had geen idee wat hij aan het doen was", vervolgt Mitchell. "Uiteindelijk leverde het een prachtige opname op. Natuurlijk voelde het alsof ik voor Hendrix speelde, hij zat daar vlak voor me."

Het eerste nummer van het optreden is nu alvast te horen. Beluister The Dawntreader hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verloren gewaand

Een paar dagen nadat Hendrix de optredens opnam, werden zijn bandjes gestolen. Daardoor werd jarenlang gedacht dat de opnames verloren waren, totdat ze recentelijk opdoken in een privécollectie. De eigenaar doneerde ze aan de Library and Archives Canada, waarna ze weer bij Mitchell terechtkwamen.

Joni Mitchell in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2020 heeft Joni Mitchell één notering in de NPO Radio 2 Top 2000. De singer-songwriter staat met Both Sides Now op plek 1151.

Foto: YouTube still

Ster advertentie
Ster advertentie