Programma

Deel jij je WhatsApp-gegevens met Facebook?

  1. Nieuwschevron right
  2. Deel jij je WhatsApp-gegevens met Facebook?

In het nieuwe privacybeleid mag WhatsApp gegevens van jou doorspelen naar moederbedrijf Facebook. Beveiligingsexpert Ronald Kingma legt uit hoe zit.

Delen

"Als je om privacy geeft, is lichte paniek terecht," legt Ronald Kingma uit aan Jan-Willem Roodbeen in de Roodshow Late Night. Afgelopen donderdag maakte WhatsApp bekend dat er meer informatie gedeeld gaat worden met Facebook. "WhatssApp heeft zijn belofte niet waar kunnen maken. Toen ze werden overgenomen door Facebook hebben ze beloofd om geen data met Facebook te delen en nu doen ze het alsnog!"

Vinkje

Misschien heb je de melding van WhatsApp al gehad om de nieuwe voorwaarden te accepteren. Als je op 'lees meer' klikt, staat er ook dat je 06-nummer gedeeld wordt met Facebook. Je kan binnen dertig dagen beslissen om die functie alsnog uit te zetten. "Ik zou het vinkje uitzetten. Als je de voorwaarden leest is het heel onduidelijk welke informatie gedeeld gaat worden."

Uitzetten

"Ze geven heel eerlijk aan dat je chats en foto's niet gebruiken", vervolgt Kingma. "Maar ze hebben wel je telefoonnummer en er staat niet bij dat ze kunnen zien met wie jij chat of je hele contactenlijst kunnen zien." Je kan de extra functie uitzetten door naar Instellingen te gaan en dan naar Account. Daar kan je het vinkje uitzetten.

In je uppie

Gelukkig zijn er alternatieven die je meer privacy geven dan WhatsApp. "Ik zou overstappen naar een van de andere messengers, maar je vrienden moeten dat ook doen, want anders zit je daar in je uppie." Mocht je toch samen met je vriendengroep willen overstappen dan raadt Ronald je Telegram of Signal aan. "Ze hebben beiden end-to-end-encryptie, dat betekent dat niemand kan meelezen met jouw verstuurde berichten."

Roodshow Late Night
Ma. t/m do. 22.00 - 23.00
DJ: Jan-Willem Roodbeen

Ster advertentie
Ster advertentie